Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 15:49

  Βloomberg: Ο στασιμοπληθωρισμός μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το 2023

  Βloomberg: Ο στασιμοπληθωρισμός μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο στασιμοπληθωρισμός συνιστά τον βασικότερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2023, ενώ θεωρούν ότι οι ελπίδες για ράλι στις αγορές μετοχών είναι πρόωρες μετά το σκληρό selloff φέτος.

  Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της τελευταία έρευνα MLIV Pulse για το πρακτορείο Bloomberg, στην οποία οι μισοί από τους 388 ερωτηθέντες είπαν ότι το επόμενο έτος θα κυριαρχήσει παγκοσμίως ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη υα συνεχίσει να επιβραδύνεται ενώ ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός.

  Το δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι μία αποπληθωριστική ύφεση, ενώ μία οικονομική ανάκαμψη με υψηλό πληθωρισμό θεωρείται το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.

  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τα assets ρίσκου, αφότου η νομισματική σύσφιξη, ο ραγδαίος πληθωρισμός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν το χειρότερο έτος για τις μετοχές από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  "Το επόμενο έτος θα συνεχίσει να είναι δύσκολο", δήλωσε η Νικόλ Κόρνιτζερ, διαχειρίστρια του Buffalo International Fund της Kornitzer Capital Management που εποπτεύει κεφάλαια ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων. "Σίγουρα, ο στασιμοπληθωρισμός είναι το outlook επί του παρόντος".

  Παράλληλα, περίπου το 60% των συμμετεχόντων αναμένει ότι το δολάριο θα έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω σε ένα μήνα από τώρα, σε αντίθεση με τον περασμένο μήνα, όταν σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είχαν δηλώσει πως θα πήγαιναν στη συνεδρίαση Νοεμβρίου της Fed με θέση long στο δολάριο.

  Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του δολαρίου πίεσε αρκετές κατηγορίες assets φέτος, όπως το ευρώ και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

  Βloomberg: Ο στασιμοπληθωρισμός μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το 2023

  "Το δολάριο πιθανότατα θα αποδυναμώνεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Ίσως όχι δραματικά, αλλά η τάση θα είναι πιθανώς πτωτική", δήλωσε η Κόρνιτζερ, επισημαίνοντας ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και η πορεία των επιτοκίων θα είναι οι καταλύτες για την ισοτιμία.

  Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2023 σε ένα εύρος του +/-10%, ενώ όλοι αναμένουν ότι η επιδείνωση των εταιρικών κερδών θα πιέσει την απόδοση των μετοχών.

  Βloomberg: Ο στασιμοπληθωρισμός μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το 2023

  Ωστόσο, παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να πέσει κάτω από το 3% το 2023 παρά να ξεπεράσει το 10%.

  Μεταξύ άλλων ενδεχόμενων κινδύνων για το 2023 είναι οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, με τους ερωτηθέντες να βλέπουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάρρευσης 20% σε αυτές τις χώρες από ό,τι σε άλλες. 

  Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν θεωρούν πιθανή την κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων το επόμενο έτος - για παράδειγμα, μεταξύ  Κίνας και Ταϊβάν καθώς και ΝΑΤΟ, Ρωσίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ