Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 17:03

  Μικρές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα στη Wall

  “Μουδιασμένο” κλείσιμο στη Wall Street υπό τον φόβο ύφεσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών, με τη σημερινή συνεδρίαση να ολοκληρώνεται νωρίτερα λόγω Black Friday.

  Οι όγκοι των συναλλαγών αναμένεται να είναι χαμηλοί και οι κύριοι δείκτες εμφανίζουν μεικτά πρόσημα στα πρώτα στάδια της συνεδρίασης, προερχόμενοι από ένα κερδοφόρο σερί δύο ημερών, με ώθηση από τα πρακτικά της Federal Reserve, που έδειξαν μια λιγότερο επιθετική διάθεση των αξιωματούχων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ώστε να κατεβάσουν ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων.

  Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 0,17% ή 58 μονάδες στις 34.250, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει οριακές απώλειες στις 4.025 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχωρεί κατά 0,4% στις 11.240 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Τα κέρδη οδηγούν οι Home Depot με άνοδο 1,92% και οι 3M και UnitedHealth που κερδίζουν 1,2% έκαστη. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο τίτλο της Apple στο -1,75%.

  Με τη σημερινή Black Friday να εγκαινιάζει την εορταστική αγορά των Χριστουγέννων, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε μετοχές όπως της Amazon.com (-0,78%), της Walmart (-0,18%) και Target (-1,1%).

  Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν σχεδόν αμετάβλητες, με το 10 ετές να παραμένει στο 3,691% και το 2ετές να υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,467%.

  Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα πρακτικά της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι της συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνουν σύντομα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία.

  "Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη σύντομα", αναφέρεται στο κείμενο.

  Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε αποφασίσει ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) οδηγώντας τα στο εύρος του 3,75% με 4%.

  Η αγορά αξιολογεί και την είδηση από την Κίνα, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει -για δεύτερη φορά φέτος- το ποσό των υποχρεωτικών αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας, απελευθερώνοντας περίπου 500 δισ. γουάν (69,8 δισ. δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα προκειμένου να τονώσει την επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία.

  Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι μειώνει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες κατά 25 μονάδες βάση, αρχής γενομένης από τις 5 Δεκεμβρίου.

  "Πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί αυτό όταν οι πόλεις βλέπουν περιοριστικά μέτρα και lockdown εκ νέου είναι δύσκολο να πούμε. Αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και τη χαλάρωση των μέτρων για αντιμετώπιση του κορονοϊού, η μείωση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί βοηθητική μεσοπρόθεσμα, με τον ρυθμό της ανάπτυξης να παραμένει αβέβαιος", τόνισε σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA.

  Οι επενδυτές έχουν μπροστά τους μια εβδομάδα όπου θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου, τον PCE για τον Οκτώβριο -αγαπημένο δείκτη πληθωρισμού της Fed-, τις τιμές κατοικιών για τον Σεπτέμβριο και τα στοιχεία για την απασχόληση για τον Νοέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ