Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 14:26

  Προς αύξηση 6% σε εβδομαδιαία βάση το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς το κρύο... πλησιάζει

  64671901
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βαδίζουν προς εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι επερχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες στην ήπειρο αναμένεται να οδηγήσουν τα νοικοκυριά να ανάψουν τους θερμοστάτες τους.

  Η αύξηση τιμής την τρέχουσα εβδομάδα προσεγγίζει το 6% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Maxar. Οι traders παρακολουθούν το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση.

  Από το ζενίθ του Αυγούστου, οι τιμές στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει, καθώς ο ήπιος καιρός μείωσε την κατανάλωση και τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) γέμισαν τους αποθηκευτικούς χώρους στην ήπειρο - οι οποίοι πλέον είναι σχεδόν κατά 100% γεμάτοι.

  Μια ταχεία αύξηση στη ζήτηση, ωστόσο, θα μπορούσε να επιφέρει ταχεία μείωση αποθεμάτων, οδηγώντας την αγορά σε κρίση προσφοράς.

  Οι καθαρές αποσύρσεις ποσοτήτων από τους αποθηκευτικούς χώρους αυξάνονται, με το ιταλικό απόθεμα να υποχωρεί στο 93,4%, έναντι 95,4% στις αρχές Νοεμβρίου. Παραμένουν ωστόσο άνω του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

  Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε έναν ενδιάμεσο στόχο για τη χρήση του αποθηκευμένου φυσικού αερίου τον τρέχοντα χειμώνα. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τα αποθέματα του μπλοκ των 27 πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στο 45%, προκειμένου να μην έχουν αδειάσει πλήρως μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου.

  Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σημάδια ότι η προσφορά μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom απείλησε να περικόψει τις ροές μέσω Ουκρανίας από την επόμενη εβδομάδα - πρόκειται για την τελευταία δίοδο εισαγωγής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη - λόγω διαμάχης σχετικής με τις ροές προς τη Μολδαβία.

  Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ολλανδικό συμβόλαιο TTF φυσικού αερίου υποχωρούσε σε ημερήσια βάση κατά 0,6%, στα €122,75 η μεγαβατώρα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος στο Άμστερνταμ. Οι δε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για τον επόμενο μήνα κέρδιζαν 1,8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ