Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 13:54

  Επανήλθαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι πιέσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με το ανοδικό γύρισμα αρκετών τίτλων να βοηθά ώστε να μην στερήσουν οι διορθωτικές κινήσεις τα επίπεδα από τον γενικό δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 919,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.240,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,11% στις 668,36 μονάδες.

  Με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα, το ΧΑ δίνει το μήνυμα ότι δεν "φοβάται" τα επίπεδα, τα οποία είναι και τα υψηλότερα του τελευταίου επταμήνου. Τουναντίον μάλιστα, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δείχνουν να εξαντλούνται, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις χωρίς τη βάσανο της παροχής στηρίξεων.

  Σε αυτό το περιβάλλον ενδιαφέρον έχει και το θετικό γύρισμα του τραπεζικού δείκτη, με τον κλάδο να δείχνει αφυπνισμένος τις τελευταίες ημέρες μετά το διάλειμμα που έκανε. Άλλωστε, μπορεί να είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους κλάδους της εγχώριας αγοράς, αλλά δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συμφωνούν ότι κάτι έχει αλλάξει την τελευταία διετία.

  Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η πτωτική γραμμή τάσης του κλαδικού είναι στη ζώνη των 696 - 720 μονάδων, επίπεδο όπου πλέον δείχνει ότι μπορεί και πάλι να δοκιμαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί το ράλι του τελευταίου διαστήματος να μας φαίνεται τεράστιο, παρόλα αυτά δεν έχει συμβεί και κάτι στη μεγάλη εικόνα.

  Σήμερα μετά από πολλά χρόνια ο τραπεζικός κλάδος έχει πετάξει τα βαρίδια των κόκκινων δανείων και σε κάποιες περιπτώσεις θα μοιράσει και μέρισμα την επόμενη χρονιά κάτι που έχει να συμβεί 15 χρόνια. Το πιο πιθανό είναι να δούμε το πραγματικό τους πρόσωπο όταν καταφέρουν και κατοχυρώσουν το μακρόχρονο πτωτικό κανάλι αλλά παράλληλα όταν δούμε να φεύγουν πακέτα από το ΤΧΣ σε ξένα funds. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα του τραπεζικού τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο το 2022 δεν έχει καμία σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Alpha Bank και Quest. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Μυτιληναίος, Aegean, Πειραιώς, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, με τη ΔΕΗ και τον Τιτάνα να μην έχουν μεταβολή.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 1,45%, ενώ κάτω του 1% έχουν περιοριστεί οι απώλειες σε Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ