Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 17:35

  Ανέκτησε αλλά δεν "κατέκτησε" τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  5534798
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να αναρριχάται πάνω από τις 900 μονάδες, με μια λεπτή όμως απόσταση ασφαλείας από το επίπεδο που ταλαιπωρεί τους long το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 906,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 908,79 μονάδων (+0,97%) και 900,30 μονάδων (+0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 65,96 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,67 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,61 εκατ.  τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%  στις 2202,85 μονάδες, ενώ στο +0,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.380,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 649,86 μον.

  Αν και διαπέρασε την αντίσταση των 900 – 905 μονάδων, δεν έδωσε το μήνυμα μιας αποφασιστικής διάσπασης που να απομακρύνει το σενάριο της εκ νέου αναδίπλωσης, κατά την προσφιλή τακτική του Νοεμβρίου. Άλλωστε ήδη το επίπεδο έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές, με την αγορά να προσπαθεί να ξεπεράσει το σενάριο της διπλής κορυφής και να εκδηλώσει μια κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο προς τις 930 μονάδες σε πρώτο βήμα και τις 944 μονάδες σε δεύτερο.

  Στο ιδανικό σενάριο, η αγορά πρέπει από τη μία να ανεβάσει τους τζίρους πάνω από τα 70 εκατ. και από την άλλη να προσεγγίσει με αξιώσεις την περιοχή των 925 μονάδων. Πάνω από τις 925 μονάδες θα πράγματα ίσως πάρουν μια άλλη μορφή, πιο έντονη, καθώς θα ενεργοποιηθούν αρκετοί αγοραστές.

  Το rebalancing ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI έως τις 30 Νοεμβρίου μπορεί να σηκώσει τον τζίρο,  ενώ μένει ο Δεκέμβριος των Ελλήνων θεσμικών να βελτιώσουν τον απολογισμό του έτους. Και αν επιβεβαιωθεί το Santa Claus ράλι που βλέπει η Deutsche Bank στις αγορές, τότε δεν αποκλείεται και το ΧΑ να δεχθεί σημαντική ώθηση ώστε να επιβεβαιώσει τον θετικό απολογισμό ενός έτους, κατά το οποίο οι περισσότερες αγορές μετρούν απώλειες.

  Η ρηχότητα της εγχώριας αγοράς ευνοεί τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν απαιτείται η ανάλωση μεγάλων κεφαλαίων για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης τιμής στις μετοχές. Ωστόσο, οι πραγματικές "εξετάσεις" για την αντοχή του επιπέδου, ειδικά μάλιστα αν υπάρξει περαιτέρω αναρρίχηση, θα δοθούν τον τελευταίο μήνα του έτους, όταν και οι συναλλαγές είναι περισσότερο υπόθεση "ελληνική", ενώ υπάρχουν και κάποιες κινήσεις τοποθέτησης με ορίζοντα τη νέα χρονιά. Επίσης, εκεί προφανώς θα δοθεί και η πρώτη δοκιμασία, εάν μάλιστα το κλίμα στις δυτικές αγορές επιδεινωθεί, εάν λάβει κανείς υπόψιν τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η αμερικανική bear market δεν έχει τελειώσει. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 3,67%, με την Alpha Bank, την Εθνική και την Quest να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΛΠ, Motor Oil και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 2,91%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της -1,18%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν τελικά οι Titan, ΕΛΧΑ και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ