Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 11:42

  Deutsche Bank: Έρχεται ισχυρό Santa Claus ράλι διαρκείας στις αγορές

  Deutsche Bank: Έρχεται ισχυρό Santa Claus ράλι διαρκείας στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Πολλούς λόγους που υποστηρίζουν ένα Santa Claus ράλι στις αγορές, το παραδοσιακό εντυπωσιακό κλείσιμο του έτους, βλέπει η Deutsche Bank και τάσσεται με τους ταύρους των αγορών παρά το πρόσφατο ισχυρό ριμπάουντ που προκάλεσε η θετική έκπληξη από τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Οκτώβριο και την πεποίθηση των αγορών για στροφή της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον εκτιμά πως το ράλι θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

  Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η εκτίμησή της πριν λίγο διάστημα (Σεπτέμβριος) ήταν ότι θα ξεκινούσε το (πέμπτο) ράλι της τρέχουσας bear market τον Οκτώβριο, καθώς η πολύ χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών πιέστηκε από θετικούς καταλύτες, συμπεριλαμβανομένων των θετικών εκπλήξεων των μακροοικονομικών δεδομένων, του μετριασμού των ανοδικών εκπλήξεων του πληθωρισμού και τη θετική εποχικότητα του τέλος του έτους, ιδιαίτερα γύρω από τις ενδιάμεσες εκλογές.

  "Ο S&P 500 σημείωσε πρόσφατα άνοδο 11,6% από τα χαμηλά από τα μέσα Οκτωβρίου. Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί;", αναρωτιέται η Deutsche Bank.

  Για να απαντηθεί αυτό το σημαντικό ερώτημα για τους επενδυτές, η γερμανική τράπεζα εξετάζει την τρέχουσα τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων σε μετοχές, τις ροές και τα buybacks των εξαγορών, τα τρία δηλαδή βασικά στοιχεία που καθορίζουν τη ζήτηση και την προσφορά μετοχών. Όπως καταλήγει η Deutsche Bank, όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπάρχει άφθονος χώρος για να συνεχιστεί το ράλι. Ειδικότερα:

  ▪ Η τοποθέτηση είναι ακόμα πολύ χαμηλή. Οι συνολικές θέσεις επενδυτών στις μετοχές είναι πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Η επιστροφή των θέσεων αυτών σε ουδέτερα επίπεδα θα οδηγήσουν τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών  S&P 500 σε περαιτέρω ράλι 6-7%.

  γγ

  ▪ Οι ροές στην αγορά ήταν ανθεκτικές και βρίσκονται τώρα σε μια εποχικά ισχυρή περίοδο μέχρι τον Μάρτιο. Οι ροές στις μετοχές των ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί απότομα, αλλά δεν έχουν δώσει τη θέση τους σε εκροές ακόμη και έχουν διατηρηθεί πολύ καλύτερα από ό,τι θα υπονοούσε η επιβράδυνση της μακροοικονομικής ανάπτυξης καθώς και το sell-off της αγοράς. Οι εισροές μετοχών παρουσιάζουν ισχυρή θετική εποχικότητα από τον Νοέμβριο και έως τον Μάρτιο.

  ▪ Τα buybacks παραμένουν πολύ υποστηρικτικά. Οι ακαθάριστες επαναγορές μετοχών έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους το α’ τρίμηνο, αλλά με πάνω από 200 δισ. δολάρια το τρίμηνο εξακολουθούν να είναι τεράστιες. Επιπλέον, δεδομένης της μείωσης της έκδοσης μετοχών και του sell-off που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στις αγορές, οι επαναγορές σε καθαρή βάση παραμένουν μεγάλες ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και μπορούν να προσθέσουν 3-4% κάθε τρίμηνο στις αποδόσεις του S&P 500.

  Όσον αφορά τους καταλύτες, επισημαίνει η Deutsche Bank, οι εκπλήξεις μακροοικονομικών δεδομένων ήταν θετικές. Η ανάπτυξη αιφνιδίασε θετικά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ η έκπληξη από τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου ήταν και ο βασικός μοχλός του ράλι της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Ιστορικά, ο S&P 500 είναι στενά συνδεδεμένος με εκπλήξεις δεδομένων από το μακροοικονομικό μέτωπο και συνηθίζει να σημειώνει σημαντικό ριμπάουντ. Στα σημερινά επίπεδα, οι εκπλήξεις δεδομένων συνεπάγονται επίσης χαλάρωση του ρυθμού υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εισηγημένων, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα.

  "Ο συνδυασμός της επιστροφής των θέσεων των επενδυτών σε μετοχές σε ουδέτερο επίπεδο από τα ιστορικά χαμηλά που προσεγγίζουν σήμερα, και οι συνεχιζόμενες επαναγορές μετοχών, συνηγορούν υπέρ ενός ράλι του S&P 500 προς τις 4.200 μονάδες έως το τέλος του έτους και στις 4.500 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023", καταλήγει η Deutsche Bank.

  Όπως προσθέτει, εκτιμά πως  η συνολική θέση των επενδυτών στις μετοχές θα κινείται σε σχεδόν ουδέτερα επίπεδα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, οδηγώντας τον S&P 500 σε ράλι έως 7%, ενώ τα buybacks θα προσθέσουν ένα 3-4% σε αυτό το ράλι κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ