Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 13:56

  Απόδοση μαμούθ 80% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας με τον πληθωρισμό να τροφοδοτεί το ράλι

  Απόδοση «μαμούθ» 78% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας με τον πληθωρισμό - ρεκόρ να τροφοδοτεί το ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ένα έτος πιέσεων για τα παγκόσμια χρηματιστήρια η αγορά της Τουρκίας συνιστά εντυπωσιακή εξαίρεση, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά το 2022 με συνολική απόδοση 80% σε όρους δολαρίου καθώς οι μικροεπενδυτές αναζητούν καταφύγιο από τον θηριώδη πληθωρισμό.

  Σε όρους τουρκικής λίρας δε, η ετήσια άνοδος φτάνει το 150% και συνιστά υψηλό από το 1999, επισημαίνει εκτενής ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg.

  Οι εγχώριοι επενδυτές συρρέουν στις τουρκικές μετοχές καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίζει τις "αντισυμβατικές" πολιτικές μείωσης των επιτοκίων για να τονώσει την ανάπτυξη, ακόμα και με τον πληθωρισμό πάνω από 80%.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι κύκλοι νομισματικής χαλάρωσης που υλοποιούνται από το 2021, σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των περισσότερων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, οδήγησαν σε μεγάλη υποτίμηση της λίρας και κατέστησαν τις μετοχές ένα από τα λίγα επενδυτικά καταφύγια που αποφέρουν αποδόσεις.

  Οι τρεις λόγοι που τουρκικές μετοχές έχουν τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

  1. Πληθωρισμός

  Οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού όπως και οι περισσότεροι πολίτες παγκοσμίως, αλλά οι μειώσεις των επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους επιδείνωσαν την κατάσταση.

  Το βασικό επιτόκιο της χώρας έχει μειωθεί έκτοτε κατά 850 μονάδες βάσης (8,5%) υποχωρώντας στο 10,5%, κάτι που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό άνω του 85% σημαίνει τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια στον πλανήτη στο -75%.

  Έτσι, δεν συνιστά έκπληξη που οι μετοχές έχουν γίνει το χρηματιστήριο μέρος των Τούρκων επενδυτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 18 Νοεμβρίου ο αριθμός των λογαριασμών διαπραγμάτευσης μετοχών που άνοιξαν οι μικροεπενδυτές ήταν αυξημένος κατά 32% σε ετήσια βάση με 3,1 εκατομμύρια νέους.

  "Εκτός και αν υπάρξει σημαντική αλλαγή στα πραγματικά επιτόκια, το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών για τις τουρκικές μετοχές θα παραμείνει πιθανότατα ανέπαφο", σχολιάζει στο Bloomberg o Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων της Strateji Portfoy.

  2. Οι ξένοι επενδυτές γίνονται λιγότερο επιθετικοί

  Οι ξένοι επενδυτές  εξακολουθούν να είναι αρνητικοί για την Τουρκία. Έπειτα από εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο της χώρας βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 29%.

  Ωστόσο, τον περασμένο μήνα οι θέσεις short υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, δείχνοντας ότι καθώς οι ντόπιοι επενδυτές δίνουν ώθηση στην αγορά, οι ξένοι επενδυτές παύουν να στοιχηματίζουν ενάντιά της.

  bloomberg short

  Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Οκτώβριο οι θέσεις short στο μεγαλύτερο ETF της Τουρκίας είχαν κυμαίνονταν στο 1,4% από το 20% του Μαρτίου.

  3. Φθηνές μετοχές

  Και τελικά, παρόλο που ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι "φουσκωμένες αξίες" στο χρηματιστήριο συνιστούν κίνδυνο για τους ιδιώτες επενδυτές, οι μετοχές στην Τουρκία εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με τους ομοτίμους τους στις αναδυόμενες αγορές.

  bloomberg

  Συγκεκριμένα, ο δείκτης BIST 100 διαπραγματεύεται στις 5,2 φορές του πολλαπλασιαστή κερδών (δείκτης P/E), την ώρα που το αντίστοιχο μέγεθος του MSCI Emerging Markets είναι στις 11,1 φορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ