Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 11:05

  Goldman Sachs: H bear market δεν έχει τελειώσει - Πότε θα έλθει η επόμενη bull market

  Goldman Sachs: H bear market δεν έχει τελειώσει - Πότε θα έλθει η επόμενη bull market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η bear market δεν έχει τελειώσει, κατά την άποψη της Goldman Sachs, καθώς οι συνθήκες που ισχύουν συνήθως όταν οι μετοχές αγγίζουν τα χαμηλά τους δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Για να ξεκινήσει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη στις αγορές θα πρέπει να δούμε πρώτα ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις (και σύμφωνες με αυτές που σημειώνονται σε μία ύφεση), τον "πάτο" στο μομέντουμ της επιδείνωσης της ανάπτυξης και την κορύφωση των επιτοκίων, όπως επισημαίνει.

  Στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις προοπτικές του 2023, η Goldman Sachs σημειώνει πως ο παγκόσμιος Δείκτης MSCI έχει υποχωρήσει κατά 19% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Οι περισσότερες πτώσεις του δείκτη ήρθαν στις αρχές του έτους. Η ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων πυροδότησε ένα ράλι που ώθησε τις μετοχές σε άνοδο σχεδόν 5% από τα επίπεδα του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 85 μονάδες βάσης έκτοτε και οι αποδόσεις των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.

  Το πρόσφατο ριμπάουντ των μετοχών δεν είναι το πρώτο που βλέπουμε σε αυτήν την bear market. Κατά την άποψη της Goldman, η ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων (και όχι το απόλυτο επίπεδό τους) έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς οι επενδυτές είναι πιθανό να επικεντρωθούν όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη και την αδυναμία κερδών. "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία για τις αγορές μετοχών είναι πιθανό να έχει έντονη μεταβλητότητα και να είναι πτωτική, πριν φθάσουν σε ένα τελικό χαμηλό το 2023", σημειώνει.

  Έτσι, όπως εξηγεί, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί για τις παγκόσμιες μετοχές, είναι πιθανό να εισέλθουν σε φάση ανάκαμψης το 2023, με την αμερικάνικη τράπεζα να αναμένει ότι οι συνολικές αποδόσεις από τώρα έως το τέλος του επόμενου έτους να είναι σχετικά χαμηλές.

  Ειδικότερα, για τον δείκτη S&P 500 εκτιμά πως στο τέλος του 2023 θα βρεθεί στις 4.000, με άνοδο της τάξης του 3% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 εκτιμά ότι θα αγγίξει τις 450 μονάδες, με άνοδο 10%.

  "Θα χαρακτηρίζαμε την τρέχουσα bear market ως κυκλική", όπως επισημαίνει η G.S. Οι κυκλικές bear markets είναι εκείνες που οδηγούνται κυρίως από τον οικονομικό κύκλο και από την αύξηση των επιτοκίων, που προκαλούν φόβους για οικονομική ύφεση και για ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών. Αυτοί οι τύποι bear market συνήθως σημειώνουν πτώσεις περίπου 30%, διαρκούν 26 μήνες και χρειάζονται 50 μήνες για να ανακάμψουν, όπως εξηγεί. Αυτή είναι πιο ήπια από τις μέσες πτώσεις της τάξης του 60% που σημειώνονται στις "δομικές" bear markets, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με μεγάλες φούσκες περιουσιακών στοιχείων και μόχλευση του ιδιωτικού τομέα, και είναι παρόμοιες σε μέγεθος με τις bear markets οι οποίες οδηγούνται από εξωγενή γεγονότα.

  Πάντως, οι bear markets οι οποίες συνδέονται με εξωγενή γεγονότα τείνουν να τελειώνουν πιο γρήγορα, ενώ οι κυκλικές τείνουν να συνεχίζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενέχουν αρκετά ράλι πριν φτάσουν στο κατώτατο σημείο τους. Το πρώτο ράλι, τον Μάρτιο, οδήγησε τις παγκόσμιες μετοχές σε άνοδο κατά 10% και διήρκεσε 21 ημέρες. Το δεύτερο πυροδοτήθηκε από την αισιοδοξία για "στροφή της Fed" τον Ιούλιο και ώθησε τις μετοχές να ανέβουν περίπου 13% σε 30 ημέρες, και το τρέχον, μέχρι στιγμής, είναι της τάξης του 13%. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αυτά τα ράλι δεν έχουν διαρκέσει. Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι αγορές μετοχών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε νέες πληροφορίες που αλλάζουν τις αντιλήψεις των επενδυτών.

  ωδφ

  Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι παράγοντες ήταν πιο θετικοί από ό,τι φοβόντουσαν οι επενδυτές πριν από ένα τρίμηνο. Αυτοί ήταν οι εξής:

  • Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει εκπλήξει προς τα κάτω.

  • Ο καιρός στην Ευρώπη ήταν ήπιος και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα.

  • Η Ρωσία έχει κάνει μια στρατιωτική υποχώρηση από μια πόλη-κλειδί της Ουκρανίας και η ενεργειακή της μόχλευση κατά της Ευρώπης έχει ξεθωριάσει.

  • Οι αμερικανικές εκλογές είχαν μεικτό αποτέλεσμα, μειώνοντας τους κινδύνους πληθωριστικής δημοσιονομικής επέκτασης.

  • Τα νέα για το reopening της Κίνας έχουν βελτιωθεί.

  • Οι σχέσεις ΗΠΑ/Κίνας σταθεροποιήθηκαν με τη συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Σι.

  • Οι φόβοι για μετάδοση των αναταραχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της αγορά των crypto έχουν μειωθεί.

  "Ωστόσο, ενώ το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν πιστεύουμε ότι η προσαρμογή στις αγορές μετοχών είναι ακόμη επαρκής για να ληφθεί υπόψη η αύξηση των επιτοκίων και το κόστος κεφαλαίου", τονίζει η Goldman. Η προσδοκία για το 2022 ήταν ότι η Fed θα αύξανε τα επιτόκια σε δύο κινήσεις 25 μ.β. και δεν αναμενόταν καμία αύξηση στην ευρωζώνη μέχρι το 2023. Έκτοτε έχουν σημειωθεί έξι αυξήσεις επιτοκίων της Fed, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αυξήσεων κατά 75 μ.β., και οι οικονομολόγοι της G.S. αναμένουν πλέον ότι το τερματικό επιτόκιο θα φτάσει το 5,25%. Επίσης, πριν από έναν χρόνο, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του δημόσιου χρέους στον κόσμο είχε αρνητική ονομαστική απόδοση, ενώ σήμερα, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ είναι στο 3,8%. Παράλληλα, το ράλι στα risk assets οδήγησε επίσης σε απότομη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών sσυνθηκών, μία εξέλιξη που δεν επιθυμεί η Fed.

  Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μια "ήπια προσγείωση" στην οικονομία -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Goldman- τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι τιμολογεί η αγορά. Οι κίνδυνοι για τις μετοχές μπορεί να είναι μέτριοι, αλλά το επίπεδο που αναμένεται να φτάσουν τα επιτόκια αφήνουν λίγα περιθώρια για re-rating, τονίζει η τράπεζα.

  Ιστορικά, οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να ανακάμψουν κοντά στο ανώτατο όριο των επιτοκίων και του πληθωρισμού, αλλά συχνά εξασθενούν την περίοδο των τελευταίων αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη επιδεινώνονται.

  δω σ

  Ενώ είναι πιθανό να μεταβούμε στη φάση της βελτίωσης της αναπτυξιακής δυναμικής κάποια στιγμή το 2023, το βραχυπρόθεσμο διάστημα φαίνεται λιγότερο θετικό, όπως τονίζει η G.S. Οι σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες συνεπάγονται μεγαλύτερη αδυναμία στον ISM, για παράδειγμα - ακόμη και μετά την πρόσφατη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό. "Πιστεύουμε ότι οι πιο αδύναμες αγορές κατοικίας και εργασίας, μαζί με την ανανεωμένη κρίση στις τιμές της ενέργειας, μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ανησυχίες για την κερδοφορία των εταιρειών το επόμενο έτος, ακόμη και αν επιτευχθεί μια ήπια προσγείωση", επισημαίνει η τράπεζα.

  Οι οικονομολόγοι της προβλέπουν ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και αν τελικά αποφευχθεί μια ύφεση στις ΗΠΑ, υπάρχει ισχυρός κίνδυνος οι επενδυτές να τιμολογήσουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί μία ύφεση πριν δούμε τα χαμηλά του οικονομικού κύκλου. 

  Πάντως, η Goldman αναμένει ότι οι αγορές θα μεταβούν σε μια φάση "Ελπίδας" της επόμενης bull market κάποια στιγμή το 2023, αλλά από χαμηλότερο επίπεδο.

  Η αρχική ανάκαμψη από χαμηλά είναι πιθανό να είναι ισχυρή, όπως συμβαίνει στην αρχή των περισσότερων κύκλων πριν από τη μετάβαση στην επόμενη φάση όπου οι αποδόσεις των αγορών είναι χαμηλότερες. Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman, οι μέσες αποδόσεις συνολικά τους επόμενους 12 μήνες τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες αν οι επενδυτές περιμένουν μέχρι έναν μήνα μετά τα χαμηλά των αγορών από ό,τι εάν επενδύσουν έναν μήνα πριν. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί κάνει για μια πιθανή μετάβαση στην νέα bull market.
   

  ωσδρ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ