Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Νοε-2022 17:32

  Έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά του κέρδη, αλλά τελικά έκλεισε σε αρνητικά εδάφη το χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών για το δύσκολο και απαιτητικό επίπεδο των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 897,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 910,38 μονάδων (+1,27%) και 894,99 μονάδων (-0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,55 εκατ. τεμάχια.

  O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%  στις 2184,86 μονάδες, ενώ στο +0,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.360,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 641,54 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,12% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,09%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,12% στο πενθήμερο.

  Με την δύναμη των αποτελεσμάτων

  Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει σήμερα ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED. Στο ενεργητικό της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται και η προσθήκη της Τερνα Ενεργειακή στην σύνθεση του MSCI Global Standard ανεβάζοντας το αποτύπωμα του ΧΑ σε δείκτες ευρείας παρακολούθησης από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

  Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να "σκαρφαλώνει" στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις.

  Παράλληλα η "αναγκαστική" ανοδική αναθεώρηση των στόχων –λόγω της υπέρβασης τους από το 9μηνο- έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ και Coca Cola.

  Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις δημιουργώντας επιμέρους ενδιαφέρον καθώς οι εισηγμένες δείχνουν όχι μόνο ανθεκτικές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και ικανές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους κρατώντας ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης στα μεγέθη που ανακοινώνουν.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

  Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε Jumbo, Titan, Eurobank, ΟΤΕ, Λάμδα και Alpha Bank. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ΟΛΠ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, η Quest ξεχώρισε με το +5,64% που σημείωσε, με την Τέρνα Ενεργειακή να κερδίζει 3,27% και τις Πειραιώς και Aegean να κλείνουν στο +2,90% και +2,43% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Βιοχάλκο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ