Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Οκτ-2022 17:00

  Wall: "Άλμα" 500 μονάδων ο Dow, άνω του 1% σκαρφάλωσε ο Nasdaq

  Wall: "Άλμα" 500 μονάδων ο Dow, άνω του 1% σκαρφάλωσε ο Nasdaq
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.00

  Ανοδικά κινούνται οι κύριοι δείκτες της αμερικανικής αγοράς ξεπερνώντας σχετικά γρήγορα το κλίμα μεταβλητότητας που δημιούργησε τόσο το ράλι των ομολόγων -που έστειλε το αμερικανικό 10ετές σε υψηλό 15 ετών, για να υποχωρήσει στη συνέχεια- όσο και το γεγονός πως περισσότερα από 1,7 τρισ. δολάρια σε ονομαστική αξία δικαιωμάτων προαίρεσης, δεικτών και διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων λήγουν σήμερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. 

  Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που επισημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να στραφεί σε πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα στάθμισαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Snap.

  Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 560 μονάδες ή 1,85%, στις 30.890 μονάδες, o ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 1,62% στις 3.725 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,3% στις 10.750 μονάδες. 

  Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά κερδών, οδεύοντας προς το πιο κερδοφόρο 5νθήμερο του τελευταίου μήνα.

  Ειδικότερα, οι μετοχές της Caterpillar και της Goldman Sachs δίνουν ώθηση στον βιομηχανικό δείκτη, αφού προσθέτουν 4,71% και 4,2% αντίστοιχα. Από κοντά η JPMorgan στο +3,48% και η Dow Inc στο +3,19%.

  Η Snap ήταν η πρώτη εταιρεία του τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των εσόδων της για το γ' τρίμηνο και η τιμή των μετοχών της κατρακυλά κατά 30% μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα. Η Snap προειδοποίησε ότι δεν θα έχει αύξηση στα έσοδά της κατά το τρίμηνο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, πριν από πέντε χρόνια.

  Οι τιμές των μετοχών και άλλων εταιριών του διαδικτύου, που πωλούν διαφημίσεις επίσης, υποχωρούν με τη Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, να χάνει 2,45%, την Alphabet να σημειώνει οριακές απώλειες, και την Pinterest να βλέπει το -7,5%. Οι πωλήσεις μετοχών που έγιναν έως τώρα εξάλειψαν κεφάλαια μετοχικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρίες που ασχολούνται με τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της Spotify και της Roku.

  Στο μεταξύ, ο τίτλος της Twitter διολισθαίνει κατά 4,35% στα 50,16 δολάρια, μετά την αναφορά ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν ορισμένες  επιχειρήσεις του Έλον Μασκ σε ελέγχους εθνικής ασφάλειας.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, πτώση 23,3% σημείωσαν τα κέρδη της Verizon Communications Inc. το τρίτο τρίμηνο παρά την αύξηση των εσόδων, με τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Επίσης, η American Express ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου βελτιώθηκαν ηπίως καθώς οι δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες και ταξίδια συνεχίστηκαν, παρά τους φόβους για πιθανή οικονομική επιβράδυνση αργότερα μέσα στο έτος. Η εταιρεία τόνισε πως αναμένει να ανακοινώσει κέρδη για το σύνολο της χρήσης υψηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης για 9,25-9,65 δολάρια. Οι μετοχές των δύο εταιρείων είναι οι μοναδικές στο αρνητικό έδαφος του Dow, με τη Verizon να χάνει 5% και την American Express 3,4%.

  Ράλι και... φρένο στα ομόλογα

  Σε κλοιό πωλήσεων βρέθηκαν σήμερα οι κρατικοί τίτλοι παγκοσμίως, αφού η απότομη περιστροφή των κεντρικών τραπεζών από τη νομισματική τόνωση στη σύσφιξη έχει εντείνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις οικονομίες ανά τον πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στα κρατικά ομόλογα.

  Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007 της χρηματοοικονομικής κρίσης πριν πατήσουν φρένο μετά το δημοσίευμα της WSJ. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ έφτασε έως και το 4,29% με άνοδο 6 μονάδων βάσης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,21%, χάνοντας 1.8 μονάδες βάσης. Το προηγούμενο διήμερο το 10ετές πρόσθεσε συνολικά 23 μονάδες βάσης. Το 2ετές υποχωρεί επίσης, κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,5%. 

  Όσον αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι traders τιμολογούν πλέον την κορύφωση των επιτοκίων της Fed πάνω από 5% στο πρώτο μισό του 2023. Η κίνηση των εν λόγω swaps έδειχνε κάτω του 4,7% μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, όταν δημοσιεύθηκε η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ξεπερνώντας για ακόμα μία φορά τις εκτιμήσεις.

  WSJ: Αύξηση κατά 75 μονάδες τον Νοέμβριο και μετά ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη κίνηση

  Τα στελέχη της Federal Reserve κινούνται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τους αρχές Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να συζητήσουν για το αν και πώς θα επικοινωνήσουν στις αγορές τα σχέδια τους για την έγκριση μιας μικρότερης αύξησης τον Δεκέμβριο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η WSJ. 

  Κάποια στελέχη, σημειώνει η WSJ, έχουν αρχίσει να δείχνουν πώς επιθυμούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων σύντομα και να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων αρχές του επόμενου έτους για να δουν τον αντίκτυπο από τις κινήσεις τους στην οικονομία. Θέλουν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν μια ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί. 

  Ωστόσο, άλλα στελέχη έχουν αναφέρει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για τις συζητήσεις αυτές, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αποδεικνύεται ότι είναι πιο επίμονος και ευρύς. 

  Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης την κάθε φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, οδηγώντας τα στο 3% με 3,25%. Αυτός είναι ο επιθετικότερος ρυθμός αύξησης στα επιτόκια από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

  Όπως σημειώνει η WSJ, στην περίπτωση που τα στελέχη της Fed αποφασίσουν να εξετάσουν μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, θα θέλουν να προετοιμάσουν τους επενδυτές για την απόφαση αυτή τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

  Μια πιθανή λύση θα ήταν οι αξιωματούχοι της Fed να εγκρίνουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις νέες οικονομικές τους προβλέψεις για να δείξουν ότι ενδεχομένως να αυξήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα το 2023, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις τους.

  Οι αλλαγές στην αναμενόμενη τροχιά των επιτοκίων μπορούν να επηρεάσουν τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, σημειώνει η WSJ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ