Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Οκτ-2022 10:58

  Συνέχεια στην άνοδο δίνει το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο ανοδος γενικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να αφομοιώσει τα επίπεδα, ώστε να βρει και πάλι τον ανοδικό του δρόμο, επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το άλμα της Παρασκευής προσπαθεί να διαχειριστεί και τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,59% στις 837,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.026,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,35% στις 564,14 μονάδες.

  Μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Παρασκευής, το Χρηματιστήριο προσπαθεί αφενός να κρατήσει τα επίπεδα και αφετέρου να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται. Οι κινήσεις αυτές όμως είναι μετρημένες, με την αγορά να επιχειρεί να αποκαταστήσει την επαφή του με την αντίσταση των 840 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα.

  Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, ενώ πλέον έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύψει το -6,75% του 2022. Ο τζίρος, όμως, στην αγορά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα γεγονός που συνήθως είναι αρνητικό, αλλά μπορεί να μεταφραστεί σε άρνηση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν σε χαμηλές αποτιμήσεις. Την Παρασκευή περιμένουμε και την έκθεση του S&P, με την αγορά να βλέπει πως μπορεί τα νούμερα να δικαιολογούν αναβάθμιση, παρ’ όλα αυτά οι οίκοι είναι διστακτικοί σε αυτό το περιβάλλον να δώσουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία. Έτσι, λοιπόν βλέπουμε τους επενδυτές να συνεχίζουν να κρατάνε μία στάση αναμονής απορροφώντας χωρίς να βιάζονται τη μικρή προσφορά.

  Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, καλώς ή κακώς η ψυχολογία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλα αυτά τις περισσότερες φορές είναι και αυτό που συμβαίνει στις αγορές. Οι περισσότεροι οραματίζονται τιμές 600 μονάδων με την αγορά παρ’ όλα αυτά και για όσο διατηρεί τη ζώνη των 780 να μην τους κάνει τη χάρη. Ουσιαστικά οι 780-910 μονάδες είναι το εύρος εκείνο που η αγορά θα κινείται πριν δοθεί ουσιαστική κίνηση και μέσα σε αυτό το επίπεδο σίγουρα αρκετές εταιρείες θα κάνουν τη διαφορά.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΠΑΠ οδηγούν την αγορά με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Πειραιώς, Alpha Bank, Λάμδα, Titan, Motor Oil, Eurobank, Aegean, ΟΛΠ και Εθνική.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που να ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο, Jumbo και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ