Κερδοφορία & ταμπλό: Βίοι παράλληλοι
Πέμπτη, 27-Σεπ-2007 08:20
Η κερδοφορία αρκετών εισηγμένων εταιρειών στο φετινό εξάμηνο καταβαραθρώθηκε όταν πέρυσι την ίδια εποχή "έχαιρε άκρας υγείας". Σε κάποιες περιπτώσεις η αρνητική αυτή μεταστροφή αποδίδεται στο "ξεκαθάρισμα" των ισολογισμών τους, σε μεγάλες δαπάνες για νέες επενδύσεις ή σε κινήσεις εξυγίανσης εντός του ομίλου τους. Για κάποιες άλλες, όμως, οφείλεται στις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την κύρια δραστηριότητα τους. Την ίδια αρνητική πορεία όμως είχαν και οι μετοχές τους που ακόμη δεν έχουν ανακάμψει μετά την ανακοίνωση των αρνητικών οικονομικών επιδόσεων. Φαίνεται δηλαδή, λένε οι αναλυτές, ότι σε αντίθεση με το πρόσφατο χρηματιστηριακό παρελθόν, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων παίζουν πλέον έναν από τους κυριότερους λόγους στη διαμόρφωση αποτιμήσεων στο Χ.Α.
* Η Τεχνική Ολυμπιακή συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της ύφεσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠA. Εκεί δραστηριοποιείται η θυγατρική της TOUSA Inc. η οποία αναγκάστηκε να πωλήσει με ζημιά τις δραστηριότητές της στο Ντάλας. Το τίμημα ορίστηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ και προκάλεσε "τρύπα" στον όμιλο 10,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Τεχνική Ολυμπιακή εμφάνισε ζημιές μετά φόρων 66,03 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 53,75 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2006 και ήδη προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 35 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Από τις 31/8 που ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 14,94%.
* Η Ελληνική Υφαντουργία από κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε ζημιές 2 εκατ. ευρώ στο φετινό εξάμηνο, αφού σύμφωνα με τη διοίκηση η φετινή παραγωγή βαμβακιού ήταν μειωμένη αλλά και χαμηλότερης ποιότητας, ενώ και η συνολική αγορά πιέστηκε. Έτσι, τα δύο εκκοκκιστήρια του ομίλου προκάλεσαν σημαντική επιβάρυνση στα συνολικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2007. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως ήδη παρατηρείται μία μεταστροφή του κλίματος με τις εξαγωγές να σημειώνουν αυξητική τάση. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 7,7% από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου έως σήμερα.
* Η πώληση της Q-Telecom συνεχίζει να επηρεάζει τη κερδοφορία της Info-quest. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ο όμιλος εμφάνισε ζημιές ύψους 7,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με φόρους 7,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 6,25 εκατ. ευρώ αφορά τη φορολόγηση αποθεματικού (από την πώληση της Q-Telecom) και το υπόλοιπο αφορά λογιστικές διαφορές από τον έλεγχο των χρήσεων από το 2002 έως και το 2006. (-4,56% στο διάστημα 28/8-26/9).
* Το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελινόϊλ (-1,06% στο διάστημα 29/8-25/9) και οι αυξημένες αποσβέσεις και τόκοι που συνδέονται με αυτές επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα εξαμήνου (ζημιές 1,37 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 968 χιλ. ευρώ). Η εταιρεία προχώρησε στην αγορά εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων χωρητικότητας 22.500 τόνων στο Βόλο και ναύλωσε δύο δεξαμενόπλοια για τον ανεφοδιασμό της νησιωτικής Ελλάδας με καύσιμα, ενώ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του στόλου των βυτιοφόρων της. Η διοίκηση της Ελινόϊλ αναφέρει ότι οι επενδυτικές αυτές κινήσεις ακόμη δεν έχουν αποδώσει πλήρως, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα τους σύντομα θα αποτυπωθούν και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
* Η Καράτζης (-1,60% στο διάστημα 27/8-26/9) εμφάνισε στο εξάμηνο ζημιές μετά από φόρους και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,09 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών της τάξης των 1,33 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2006. Η εταιρεία πραγματοποιεί στροφή στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες και την ενέργεια αφού η βασική της δραστηριότητα (βιομηχανική παραγωγή και πώληση ελαστικών διχτύων και προϊόντων συσκευασιών για τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία κρέατος) επηρεάζεται αρνητικά από τη μείωση της γεωργικής παραγωγής.
Νίκος Χρυσικόπουλος
nikos.chrissikopoulos@capital.gr