Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 16:59

  Wall: Πτωτικές τάσεις στη Wall καθώς το "ράλι ανακούφισης" χάνει δυναμική

  Wall Street εσωτερική 14.09.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.19

  Η γενική πτωτική τάση που επικρατεί μέσα στο 2022 επικρατεί την Πέμπτη όσον αφορά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, καθώς το δυναμικό ράλι με το οποίο εκκίνησε ο Οκτώβριος φαίνεται να χάνει σταδιακά το μομέντουμ του, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων παίρνουν εκ νέου την ανιούσα.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 122,32 μονάδες ή 0,40%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 7,78 μονάδες ή 0,21% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 6,32 μονάδων ή 0,05%. Πάντως και οι τρεις δείκτες παραμένουν σε πορεία κερδών σε εβδομαδιαία βάση.

  Ο κλάδος της ενέργειας ηγείται των κερδών, με κέρδη 1,2%, ενώ στην άλλη όχθη ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας καταγράφει πτώση άνω του 1%.

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοοσίου κερδίζει άνω της μίας μονάδας βάσης, στο 3,775%. Η δε απόδοση του 2ετούς, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει αύξηση 2 μονάδων βάσης στο 4,177%.

  "Λίγοι είναι πεπεισμένοι ότι το πρόσφατο ανοδικό ρεύμα είναι κάτι περισσότερο από παροδικό ράλι εν μέσω bear market, διατηρώντας σκεπτικισμό σχετικά με τη διάρκειά του", σημείωσε πάντως ο Mark Hackett, επικεφαλής έρευνας επενδύσεων στην Nationwide. "Η εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη, από τα επίπεδα των CEO μέχρι τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους επενδυτές. Η γενική απαισιοδοξία ενισχύει το αφήγημα των πνευμάτων αντιλογίας". πρόσθεσε.

  Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ή κατά πόσο οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve θα σπρώξουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ εγγύτερα στην ύφεση.

  Εξάλλου, αρχίζει σιγά να ανοίγει και ο κύκλος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, ο οποίος θα ενταθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

  Οι αναλυτές της Credit Suisse, πάντως, θεωρούν ότι η μίνι ανάκαμψη του Οκτωβρίου έχει ακόμη δρόμο μπροστά της μέχρι να ξεθυμάνει.

  ″Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για ένα βαθύτερο, αν και απλώς διορθωτικό ράλι, πάντα μέσα στο γενικό πτωτικό πνεύμα που επικρατεί στην αγορά και θα συνεχιστεί", σημειώνουν.

  Η μετοχή της Tesla, εξάλλου, προστέθηκε στη λίστα των κορυφαίνων επενδυτικών επιλογών για τους επόμενους 12 μήνες την οποία συντάσσει η Deutsche Bank.

  Ο τίτλος του κολοσσού των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται μεταξύ των 10 προσθηκών για το νέο τρίμηνο, καθώς το επόμενο έτος για την εταιρεία θεωρείται χρονιά-κόμβος. Κι αυτό γιατί αναμένονται αναθεωρήσεις επί τα βελτίω στην ανάπτυξή της καθώς οι πωλήσεις θα αυξάνονται, ενώ η Tesla εισέρχεται και σε νέες κατηγορίες-τύπους οχημάτων.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Catepillar, Home Depot ενώ των απωλειών εκείνες των ΙΒΜ, Walgreens Boots Alliance και Johnson &Johnson.

  ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

  Σε υψηλό πέντε εβδομάδων εκτινάχθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι ενδεχομένως αυξάνονται οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους ως απόρροια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

  Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου εκτινάχθηκε κατά 29.000 και ανήλθε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 219.000 αιτήσεων.

  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν διαμόρφωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ανεργίας στις 203.000.

  Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

  Η εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αποδίδεται στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά 40 ετών.

  Ένας από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να αντιστρέψει την "υπερθέρμανση” της αγοράς εργασίας, που έχει οδηγήσει σε άνοδο των μισθών, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Η στρατηγική της Fed ενδεχόμενος να έχει αρχίσει ήδη να φέρνει αποτέλεσμα. Παρότι οι απολύσεις παραμένουν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί σε υψηλό 18 μηνών. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς μεγάλες εταιρείες, όπως η General Electric, το Facebook και η Gap είτε έχουν ανακοινώσει απολύσεις είτε σχεδιάζουν να κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023 από το τρέχον επίπεδο του 3,7%. Η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει την Παρασκευή τη νέα έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ