Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 11:05

  Citi: Ισχυρό ριμπάουντ στις μετοχές προσεχώς, τα θετικά αλλά και οι κίνδυνοι - "Αγοράστε στις βουτιές αλλά μην κυνηγάτε τα ράλι"

  Citi: Ισχυρό ριμπάουντ στις μετοχές προσεχώς, τα θετικά αλλά και οι κίνδυνοι - "Αγοράστε στις βουτιές αλλά μην κυνηγάτε τα ράλι"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα αυξηθούν κατά 18% έως το τέλος του 2023, αν και η αστάθεια θα είναι έντονη, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Οι αποτιμήσεις φαίνονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) εξακολουθούν να φαίνονται πολύ αισιόδοξες. Όπως εκτιμούν, η ανθεκτικότητα των EPS μπορεί να βοηθήσει την αγορά φέτος, αλλά η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αποδειχθεί "βαρίδι" το 2023.

  Το ισχυρότερο ράλι αναμένεται να σημειωθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη, με τους δείκτες FSTE 100 και Stoxx 600 να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 32% (σε όρους δολαρίου) και 22% σε όρους τοπικού νομίσματος, έως τα τέλη του 2023. Ακολουθούν η Ασία εκτός Ιαπωνίας με άνοδο 27% και 32% αντίστοιχα, οι Αναδυόμενες Αγορές με κέρδη 26% και 28%, η Ιαπωνία με κέρδη 19% και 14% και οι ΗΠΑ με 9%.

  Τα καλά και τα κακά νέα

  Τα καλά νέα είναι ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται πλέον πιο ελκυστικές, όπως σημειώνει η Citi. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο 14x, σε σύγκριση με 18x στην αρχή του έτους. Οι ΗΠΑ (16x) εξακολουθούν να φαίνονται πιο ακριβές, ενώ οι φθηνότερες μεγάλες αγορές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9x) και οι Αναδυόμενες (11x).

  Οι υψηλότερες αποδόσεις αυξάνουν τη σχετική ελκυστικότητα της αγοράς του σταθερού εισοδήματος, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μόνη ανεπτυγμένη αγορά όπου τα 10ετή ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι οι μετοχές.

  Ο δείκτης κλίματος της Citi (Πανικός/Ευφορία ΗΠΑ) βρίσκεται τώρα στην περιοχή Πανικού, υποδηλώνοντας ένα ελκυστικό σημείο εισόδου βραχυπρόθεσμα και έτσι η Citi εξακολουθεί να αγοράζει στις "βουτιές" της αγοράς αλλά δεν "κυνηγά" τα ράλι.

  Τα κακά νέα, όπως τονίζει η Citi, είναι ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του consensus είναι πολύ υψηλές. Αναμένουν ανάπτυξη 10% των EPS για τον MSCI AC World το 2022, ακολουθούμενη από άνοδο 6% το 2023. Η Citi ωστόσο αναμένει συρρίκνωση 5% το 2023, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κάτω από την τάση και πληθωρισμό άνω της τάσης, τη στιγμή που η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση αυτό το έτος και οι ΗΠΑ το 2023.

  Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι η μέση πτώση των EPS στις τρεις τελευταίες μεγάλες παγκόσμιες υφέσεις κερδοφορίας ήταν 31%. Οι προβλέψεις σε πιο κυκλικές αγορές (Ιαπωνία, Ευρώπη) φαίνονται πιο ευάλωτες, αν και τα αδύναμα νομίσματα μπορεί να συμβάλουν στον περιορισμό της ζημιάς. Οι κυκλικοί τομείς είναι επίσης εκτεθειμένοι, ενώ οι προβλέψεις στους παραδοσιακούς αμυντικούς τομείς θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές.

  Στην αρχή του τρέχοντος έτους, η αμερικάνικη τράπεζα είχε επισημάνει δύο αντίθετους ανέμους για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών: τα υψηλότερα επιτόκια και την επιβράδυνση των EPS. Η νομισματική πολιτική έπαιξε πρώτη ρόλο, χτυπώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών. Οι αναλυτές της Citi πάντως πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος της αναμενόμενης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων έχει πλέον ήδη υλοποιηθεί, γεγονός που θα περιορίσει τη μελλοντική υποαπόδοση των επενδυτικών στρατηγικών "ανάπτυξης".

  "Υποψιαζόμαστε ότι η προσοχή των επενδυτών θα στρέφεται όλο και περισσότερο στους κινδύνους για την κερδοφορία των εταιρειών", όπως επισημαίνει η Citi. Ως εκ τούτου, στρέφει τις συστάσεις προς εκείνες τις αγορές και τους κλάδους όπου τα EPS θα πρέπει να κινηθούν καλύτερα σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η άμυνα έναντι των κυκλικών trades είναι τώρα πιο σημαντική, κατά τη Citi, από την "αξία" έναντι της ανάπτυξης.

  Οι συστάσεις

  Σε αυτό το πλαίσιο, τηρεί overweight στάση για τις μετοχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι συνήθως πιο αμυντικές από άλλες αγορές στη συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών διεθνώς. Η βρετανική οικονομία έχει πολλά προβλήματα, ωστόσο το 70% της έκθεσης του δείκτη FTSE 100 στο εξωτερικό και οι φθηνές αποτιμήσεις θα περιορίσουν τη ζημιά για τη χρηματιστηριακή αγορά.

  Παράλληλα, η Citi τηρεί ουδέτερη στάση για τις αγορές της Ευρώπης και τις Αναδυόμενες Αγορές. Είναι θετική για την Κίνα, η οποία θα επωφεληθεί από το τέλος των lockdowns και τη χαλάρωση της πολιτικής. Η Βραζιλία, όπου οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, είναι το άλλο overweight της Citi από την περιοχή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση, αλλά πολλά από αυτά τα αρνητικά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί.

  Οι ανησυχίες για τις επερχόμενες υποβαθμίσεις των EPS σημαίνουν ότι σε επίπεδο κλάδων η Citi πλέον ακολουθεί μία πιο αμυντική στρατηγική. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης θα κρατηθεί καλά σε μια ύφεση, όπως και η πληροφορική. Ένας παραδοσιακός κυκλικός κλάδος που συνεχίζει να προτιμά η Citi είναι οι τράπεζες, με τα υψηλότερα επιτόκια να αναμένεται να ενισχύσουν τα περιθώρια κερδών, ενώ οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους επιβράδυνσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ