Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 17:05

  Wall Street: Κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο άλμα

  25827051
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.10

  Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς με τους επενδυτές να δείχνουν ότι κινούνται έχοντας γνώμονα κυρίως την κατοχύρωση των ισχυρών κερδών, έπειτα από το καλύτερο διήμερο συναλλαγών από τον Απρίλιο του 2022.

  Ειδικότερα, με τους τρεις δείκτες να έχουν απομακρυνθεί όλοι από τα χαμηλά ημέρας, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί ελαφρώς πλέον κατά 0,25% ή 80 μονάδες και βρίσκεται στις 30.237 μονάδες.

  Παρομοίως, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,4% κινούμενος στις 3.774 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που χάνει 0,7% και υποχωρεί στις 11.094 μονάδες.

  Παράλληλα, τα ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους να παίρνουν ξανά την ανιούσα μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση που είχαν παρουσιάσει, ασκώντας νέα πίεση ειδικά στους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.

  Συγκεκριμένα, το 10ετές ΗΠΑ ενισχύεται κατά περισσότερο από 11 μονάδες βάσης, στο 3,713% αφότου χτες είχε υποχωρήσει κάτω και από το 3,6%.

  Στις κινήσεις μετοχών, η Morgan Stanley υποχωρεί κατά 1,4% και η Goldman Sachs κατά 2%  αφότου τις υποβάθμισε και τις δύο η Atlantic Equities, επικαλούμενη μείωση όγκων στην επενδυτική τραπεζική τους.

  Η General Motors πραγματοποιεί βουτιά 3,7% αφότου η Morgan Stanley κατάβασε την τιμή στόχο για τον τίτλο της.

  Αντίθετα, η Bionano Genomics ενισχύεται κατά 4,5% αφότου δημοσίευσε μελέτη για χρήση οπτικής χαρτογράφησης γονιδιώματος στη διερεύνηση του καρκίνου του ήπατος.

  Στήριξη στις συναλλαγές δίνουν οι τίτλοι της Exxon Mobil και της Haliburton, που πραγματοποιούν ράλι  4,7% και 3,8% αντίστοιχα.

  "Είναι μια στιγμή ανάπαυλας για την αγορά, προκειμένου να σκεφτεί πόσο ανθεκτικό μπορεί να είναι το ράλι των τελευταίωνν δύο ημερών", εκτιμά ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων για τη BMO Wealth Management.

  "Η αγορά αξιολογεί ότι θα χρειαστούν πραγματικά πολλά για να μετατοπιστεί η Fed σε πιο ήπια στάση. Ναι, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι πρέπει πραγματικά να δει η Fed για να πάρει πιο ήπια θέση", προσθέτει.

  Στα μακροοικονομικά μεγέθη, όπου εστιάζει με έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα η επενδυτική κοινότητα, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας οι εργοδότες των ΗΠΑ συνέχισαν τις προσλήψεις, με τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνονται κατά 208.000 τον Σεπτέμβριο.

  Σημειώνεται ότι ο αριθμός ήταν σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (200.000) ενώ πλέον αναμένεται η κυβερνητική έκθεση για τις συνολικές θέσεις εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

  Η προσοχή στα εν λόγω στοιχεία είναι αυξημένη καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα επόμενα βήματα της Fed και κατά πόσο θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της αν δει την αγορά εργασίας να κατεβάζει ρυθμούς.

  Χτες άλλωστε, τα στοιχεία έδειξαν ότι μειώθηκε σημαντικά κατά 1,1 εκατ. ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας της χώρας τον Αύγουστο, σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 10% από τις 11,17 του Ιουλίου και επαναφέροντας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας.

  Από την πλευρά της πάντως η UBS προειδοποίησε χτες ότι οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ανάκαμψη των μετοχές ανά περιόδους - όπως είδαμε το περασμένο διήμερο - αλλά η αστάθεια είναι εδώ για να παραμείνει.

  Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, "παρόλο που τα assets ρίσκου ανέκαμψαν τη Δευτέρα, πιστεύουμε ότι ένα πιο σταθερό ράλι των μετοχών απαιτεί μάλλον ενδείξεις σαφούς πτωτικής τάσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (για παράδειγμα, τουλάχιστον τρεις μήνες με τον δομικό πληθωρισμό του μέτρου που παρακολουθεί η Fed - του PCE - στο +0,2% σε μηνιαία βάση) παράλληλα με σημάδια εξομάλυνσης στην αγορά εργασίας".

  Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4,3% στα 67,4 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ