Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 11:00

  Επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να διαχειριστεί τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του καταφέρνει να κρατήσει τα επίπεδα των 820 μονάδων, τα οποία ανέκτησε χτες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 823,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.983,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,33% στις 533,80 μονάδες.

  Οι πιέσεις που εκδηλώνονται σε πολλούς τίτλους είναι και αναμενόμενες και ευκταίες, καθώς βελτιώνουν τη ρευστότητα σε χαρτοφυλάκια που υπέστησαν την αποστράγγιση κατά τις μάχες που δόθηκαν στη ζώνη των 790 μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα. Το στοίχημα επομένως είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα εντός της Λ. Αθηνών, και δη στο ταμπλό, και να μην "παρκαριστεί" και πάλι στους λογαριασμούς της αναμονής των αγοραστών.

  Βέβαια, το στοίχημα αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, την ώρα μάλιστα που οι διεργασίες στο μέτωπο της Ουκρανίας ενέχουν σοβαρούς κινδύνους κάποιου ατυχήματος, ενώ η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει εντός του επόμενου διαστήματος το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο και θα δοκιμάσει την ενεργειακή της ετοιμότητα. Εάν το τεστ αυτό δεν εξελιχθεί κατά τα αναμενόμενα, δηλαδή κληθούν οι αρχές να βάλουν όρια στην κατανάλωση (πέραν των συστάσεων περί μείωσης), τότε οι αγορές πιθανόν να μην αντιδράσουν καλά. Και σε αυτό θα παρασυρθεί και το ΧΑ, το οποίο παρά τις αντοχές που αποδεικνύει, δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν κόντρα στο γενικότερο κλίμα.

  Πάντως πέραν των παραπάνω, για ακόμη μία φορά έρχεται μια επενδυτική τράπεζα να δηλώσει την πίστη της στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με την Deutsche Bank να εκτιμά ότι ο κλάδος θα επωφεληθεί περισσότερο από το νέο περιβάλλον της νομισματικής σύσφιξης σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη και έτσι αυξάνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές. Οι καλύτερες προσδοκίες οδηγούν σε σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η οποία και αύξησε τις τιμές στόχους.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 1,28%, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank, Λάμδα, Πειραιώς, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με ελεγχόμενη πτώση.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κερδίζει 2,36%, με τον Σαράντη να είναι στο +1,61%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΛΧΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ