Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 13:35

  Διαπερνά και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Διαπερνά και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να πλασαριστεί πάνω και από τα επίπεδα των 820 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση μάλιστα την ανοδική κίνηση που άρχισε την Παρασκευή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,25% στις 822,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.981,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,56% στις 533,18 μονάδες.

  Μετά την πολυήμερη παραμονή στη ζώνη των 790 μονάδων, το σήμα της εκκίνησης δόθηκε και σήμερα το ΧΑ προσθέτει στον γενικό του δείκτη πάνω από 30 μονάδες μέσα σε τρεις ημέρες. Το επίσης σημαντικό όμως είναι ότι διαπέρασε με ευκολία την πρώτη αντίσταση των 815 μονάδων, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του όχι μόνο την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του, αλλά και τη βελτίωση του τζίρου, η οποία αν και χαμηλή ακόμη, είναι καλύτερη από το μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων.

  Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ μπορεί να δώσει, έστω και βραχυπρόθεσμα, μια ανοδική διέξοδο σε κεφάλαια που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη διεθνή αντίδραση. Είναι μια αγορά που υπολείπεται της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ενώ έχει και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Εάν συγκριθεί μάλιστα με τις ομοειδείς της, τότε τα πλεονεκτήματα της έκθεσης στη Λ. Αθηνών υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

  Αυτό επισημαίνει εμμέσως άλλωστε σήμερα και η JP Morgan, η οποία τονίζει ότι οι ελληνικές μετοχές, αν και έχουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη P/Ε στο 16 έναντι 9,2 π.χ. για την Ιταλία ή 7,7 για την Πορτογαλία, ξεχωρίζουν καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα καταγράψουν αύξηση 23% το 2023, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, μετά το +43% της Φινλανδίας. Και σε αυτό που επισημαίνει η JP Morgan, θα πρέπει κάποιος να αναλογιστεί και τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, εξέλιξη που εξομαλύνει και τις ανησυχίες στο δημοσιονομικό μέτωπο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει άλμα 6,71%, με την Alpha Bank να είναι στο +4,17% και τις Πειραιώς, Coca Cola, Eurobank και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3%. Άνω του +2% κινούνται οι Λάμδα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Βιοχάλκο και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούτναι οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Quest. Jumbo και Σαράντης δεν έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ