Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 11:16

  Υποχωρεί το φυσικό αέριο με το βλέμμα στα αποθέματα

  ευρω και φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς ο ήπιος καιρός και τα γεμάτα αποθέματα μετριάζουν τις ανησυχίες για τυχόν ενεργειακές ελλείψεις.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τις επόμενες δύο εβδομάς, γεγονός που είναι πιθανό να καθυστερήσει την άντληση πόρων από τις αποθήκες. Αυτό ενισχύει τις ελπίδες ότι η Ευρώπη μπορεί να περάσει τον δύσκολο χειμώνα παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.

  Τα αποθέματα έχουν γεμίσει με σταθερό ρυθμό, καθώς τα κράτη αύξησαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τις προμήθειες από τη Νορβηγία για να αντισταθμίσουν την απώλεια των ρωσικών ροών. Οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν κατά περίπου 88% γεμάτοι το Σάββατο, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους. Το γεγονός αυτό βοήθησε να υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου κατά περίπου 50% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκα στα τέλη Αυγούστου.

  Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών να αναπληρώσουν τα αποθέματα αυτά μετά το τέλος του χειμώνα. Η ήπειρος εξαρτάται συνήθως από το ρωσικό φυσικό αέριο για να δημιουργεί αποθέματα για το επόμενο έτος και τυχόν διαταραχές στις εισαγωγές από αλλού θα μπορούσαν να καταστήσουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων ιδιαίτερα δύσκολη.

  Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 4,6% στα 162 ευρώ η μεγαβατώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ