Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 10:51

  Στο άρμα της διεθνούς ανόδου και το Χρηματιστήριο

  5534798
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το παγκόσμιο κύμα ανάκαμψης ακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται με πολύ βελτιωμένο τζίρο προς τη ζώνη των 820 μονάδων, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,45% στις 815,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.963,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,33% στις 526,84 μονάδες.

  Κατά πόδας ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και το κλίμα των αγορών το ΧΑ, το οποίο ξαναβρίσκει τον βηματισμό του πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 22 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, ακόμη χρειάζεται πολύ δρόμο για να αναιρέσει το τελευταίο πτωτικό κύμα, όμως όπως για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε, οι αγοραστές υπάρχουν στα τερματικά, αλλά χρειάζονται μια σπίθα θετική για να μπορέσουν να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της αγοράς.

  Η ανάβαση σε υψηλότερα επίπεδα βέβαια μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς παρά τη βελτίωση που παρατηρείται διεθνώς στις αγορές, δεν σημαίνει ότι οι αβεβαιότητες έχουν εκλείψει. Τουναντίον μάλιστα, δεδομένου του ότι εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο εξάμηνο κατά το οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές μεγάλων οικονομιών και αγορών του πλανήτη, πόσο μάλλον της ελληνικής οικονομίας χρηματιστηριακής κοινότητας.

  Ωστόσο, ένας σημαντικός καταλύτης που μπορεί να υπάρξει, αν και ακόμη οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι χαμηλές, είναι οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ή ίσως και να τον παγώσουν. Ένα τέτοιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί εάν συντρέξουν δύο λόγοι: είτε ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα από ότι αναμένεται, αφήνοντας χώρο για μια λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική, είτε η οικονομία διολισθήσει τόσο βαθιά στην ύφεση που χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση στις νομισματικές συνθήκες ώστε να μειωθεί ο ρυθμός συρρίκνωσης. Η πρόσφατη αντίδραση πάντως της Bank of England στις αναταράξεις της αγοράς (πτώση της λίρας, αύξησης των επιτοκίων κλπ), έδειξε ότι οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν το βαθμό ευελιξίας τους, σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola, Alpha Bank, Aegean και ΔΕΗ σημειώνουν άλμα άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ και Motor Oil.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΤΕ, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, με την Quest να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ