Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 17:00

  Ράλι για τους δείκτες της Wall στο ξεκίνημα του νέου τριμήνου

  Οι διαχειριστές ομολόγων είναι τόσο μπερδεμένοι όσο και όλοι αυτές τις μέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:40

  Με ράλι ξεκινούν τον Οκτώβριο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι δείκτες της Wall Street μετά την κατρακύλα του Σεπτεμβρίου και ένα εφιαλτικό εννεάμηνο στο κλίμα που έχει διαμορφώσει η εκτίμηση πως η Federal Reserve θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη. 

  Την Παρασκευή, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 500 μονάδες ή 1,7%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησαν σε ποσοστό 1,5%, κλέινοντας τον Σεπτέμβριο με βαριές απώλειες. 

  Ο S&P 500 έχασε συνολικά 9,3% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020, με τον δείκτη να συμπληρώνει τρία διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα με συνολικές απώλειες 24,8% για το συγκεκριμένο διάστημα. 

  Οι δείκτες ξεκινούν με ένα ανοδκό ξέσπασμα τον Οκτώβριο και το τέταρτο τρίμηνο, αν και οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων αναμένεται να κυριαρχήσουν και τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed για τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία. 

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, κάτι που αναμένεται να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της. Ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε κατά 4,9% τον Αύγουστο, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

  Δείκτες – Στατιστικά  

  Στο ταμπλό, ο Dow Jones κερδίζει 844,18 μονάδες ή 2,93% στις 29.568,86 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 102,86 μονάδες ή 2,87% στις 3.688,29 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 270,29 μονάδες ή 2,56% στις 10.846,33 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές του Dow Jones οι 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Chevron με κέρδη 6,02 δολ. ή σε ποσοστό 4,19% στα 149,69 δολ. και ακολουθούν η Caterpillar στα 170,32 δολ. με κέρδη 3,80% και η Intel με άνοδο 3,63% στα 26,71 δολ. 

  Μόνο η Johnson & Johnson χάνει έδαφος, με μικρές απώλειες 0,15%

  Στα μάκρο της ημέρας, με ιδιαίτερα αδύναμους ρυθμούς συνέχισε να επεκτείνεται η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν 2,5 χρόνια τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020. 

  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,3 μονάδες.

  Παράλληλα, και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global έδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο παράμειναν σχετικά υποτονικές τον Σεπτέμβριο.

  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στις 52,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο, σχεδόν επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρηση της S&P στις 51,8. 

  Ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, ωστόσο ο κλάδος συνεχίζει να εμφανίζει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης. 

  "Ακόμα και με την τελευταία βελτίωση, η αδυναμία στα στοιχεία τους τελευταίους μήνες συνεχίζει να δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επιδρά ως τροχοπέδη στην οικονομία το τρίτο τρίμηνο και η ζήτηση θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για να υπάρξει κάποια ουσιαστική θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ στο υπόλοιπο του έτους", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. 

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Tesla σημειώνει βουτιά 6,9% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών για τις παραδόσεις οχημάτων το γ' τρίμηνο τα οποία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ