Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 13:39

  Δοκιμάζει υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.12

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άρδην φαίνεται ότι έχει αλλάξει το κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές πλέον να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δημιουργούν ένα μικρό μαξιλαράκι πάνω από τα επίπεδα των 790 μονάδων, κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 796,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.912,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,03% στις 510,97 μονάδες.

  Αν και η αγορά έχει ικανοποιήσει, τηρουμένων των διεθνών αναλογιών, με τις αντοχές του στη ζώνη των 790 μονάδων, η πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος στήριξης των 788 με 778 μονάδων έχει φέρει τις μετοχές ισχυρών ομίλων σε ιδιαίτερα κρίσιμα διαγραμματικά επίπεδα τιμών για τη μετέπειτα πορεία τους. Και το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα "αντέξουν" αυτές οι στηρίξεις, την ώρα μάλιστα που ο χειμώνας προμηνύεται ιστορικά… δύσκολος.

  Τεχνικά ο γενικός δείκτης συνεχίζει να συντηρεί τιμές πάνω από τα χαμηλά έτους μιας και κάθε μέρα κάποιος δεικτοβαρής τίτλους παίρνει την σκυτάλη της αντίδρασης. Σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρώσει το επίπεδο των 802 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει κάποια κίνηση προς τις 828 μονάδες. 

  Σε επίπεδο FTSE 25, η στήριξη είναι στη ζώνη των 1.876-1.890 μονάδων, η καθοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 1.837 μονάδες. Η κοντινή αντίσταση, από την άλλη, με καλές πιθανότητες είναι στις 1.935 μονάδες, με επόμενη τις 1.979 μονάδες. Ο τραπεζικός κάνει προσπάθεια να συντηρήσει την ζώνη των 500 μονάδων, ένα προαπαιτούμενο αν θέλει να δοκιμάσει κάποια κίνηση προς τις 539 μονάδες.

  Και αυτά τα επίπεδα έρχονται σε μία χρονιά που η ελληνική οικονομία πιάνει ρεκόρ ανάπτυξης πολλών 10ετιών, ήτοι στο 5,3%, όπως φάνηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα. Είναι αναμφισβήτητο ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και τα αποτελέσματα εταιριών βαίνουν ανοδικά, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνια μια αντίδραση, εάν το διεθνές περιβάλλον βελτιωθεί, έστω και λίγο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ κερδίζει 5,62%, με την Alpha Bank να είναι στο +2,48%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo.

  Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 1,52%, ενώ κάτω του 1% έχουν περιορίσει τις απώλειες τους οι Quest, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Τιτάν, Εθνική και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ