Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 11:52

  Goldman Sachs: Έτοιμοι οι επενδυτές να "ξεφορτωθούν" μετοχές και το 2023

  Goldman Sachs: Έτοιμοι οι επενδυτές να "ξεφορτωθούν" μετοχές και το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι επενδυτές έχουν περαιτέρω περιθώριο για de-risking, δηλαδή για μείωση του ρίσκου στο χαρτοφυλάκιό τους, παρά το ισχυρό sell-off που έχουν σημειώσει οι αγορές αυτό το έτος, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, ύστερα από σχετικά meetings με τους πελάτες της.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, οι πωλήσεις αμερικάνικων μετοχών το 2023 από ξένους επενδυτές και νοικοκυριά των ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στα 200 δισ. δολάρια, ενώ αυτές από τα αμοιβαία κεφάλαια σε 300 δισ. δολ, καθώς οι θέσεις των επενδυτών στις μετοχές παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι τα hedge funds, τα αμοιβαία κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές έχουν "κόψει" την έκθεσή τους στην αγορά εν μέσω του sell-off.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Goldman, o δείκτης κλίματος της αγοράς (SI) άγγιξε το -1,1 την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας την 31η συνεχόμενη αρνητική ένδειξη. Ο SI παρακολουθεί τη θέση των επενδυτών στο 93% της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ που ανήκει σε θεσμικούς, ιδιώτες και ξένους επενδυτές. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σειρά αρνητικής ένδειξης που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά τις 32 εβδομάδες που έληξαν τον Μάρτιο του 2016. Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης έχει σημειώσει θετική ένδειξη μόνο μία φορά (25 Φεβρουαρίου). Μια μέτρηση του -1 ή χαμηλότερα έχει ιστορικά σηματοδοτήσει ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών προσεχώς, ωστόσο, αυτό το σήμα έχει αντισταθμιστεί φέτος από ένα μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι προκλήσεις ολοένα και αυξάνονται.

  Ο SI βρίσκεται σε ύφεση εν μέρει επειδή οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μειώσει απότομα τη θέση τους στην αγορά από την αρχή του έτους. Τα στοιχεία από την GS Prime Brokerage δείχνουν ότι η καθαρή μόχλευση των hedge funds έχει μειωθεί κατά 20% YTD (από 85% σε 65%), ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν αυξήσει τις θέσεις τους σε μετρητά με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009. 

  Μετά την ανθεκτικότητα στις αρχές του 2022, οι θέσεις σε μετοχές των νοικοκυριών των ΗΠΑ έχουν επίσης μειωθεί πρόσφατα. Από την αρχή του 2020, τα νοικοκυριά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης μετοχών, αγοράζοντας μετοχές αξίας 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η ζήτηση των νοικοκυριών "γύρισε" στα αρνητικά το β’ τρίμηνο. 

  Πάντως, όπως τονίζει η Goldman, αν και πολλοί επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε μετοχές φέτος, οι θέσεις τους παραμένουν γενικά αυξημένες σε σχέση με την ιστορία.

  Το νέο περιβάλλον αυξανόμενων  επιτοκίων έχει αλλάξει τη νοοτροπία των επενδυτών και υποδηλώνουν ένα αρνητικό outlook για την ζήτηση για μετοχές το 2023. Το κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ διάρκειας ενός έτους έχει απόδοση 4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, ενώ οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα έχουν επίσης εκτοξευθεί πάνω από τον μέσο όρο 30 ετών.

  "Αναμένουμε ότι τα νοικοκυριά θα πουλήσουν μετοχές αξίας 100 δισ. δολαρίων το 2023, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού σκηνικού", τονίζει η Goldman, ενώ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 1,6% το 2022 σε 0,9% το 2023 και η ανεργία θα αυξηθεί από 3,6% σε 4,0%. Ιστορικά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας συνέπεσαν με την πώληση μετοχών από τα νοικοκυριά.

  "Προβλέπουμε ότι οι ξένοι επενδυτές θα είναι επίσης καθαροί πωλητές μετοχών ύψους επίσης 100 δισ. δολαρίων το 2023", προσθέτει η Goldman. Το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά 11% φέτος, βοηθούμενο από το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου και την επιθετική πολιτικής της Fed. Παρά το ισχυρότερο δολάριο που έκανε το αμερικανικό χρηματιστήριο πιο ακριβό σε όρους ξένου νομίσματος, οι αμερικανικές μετοχές είδαν εισροές από το εξωτερικό το β’ τρίμηνο.

  "Αναμένουμε ότι οι συγκριτικά υψηλές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών και η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε καθαρές πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές το 2023", όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τα αμοιβαία κεφάλια εκτιμά ότι θα πουλήσουν μετοχές αξίας 300 δισ. δολ. το 2023 (από 350 δις. δολ. φέτος), ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα γίνουν αγοραστές αγοράζοντας μετοχές αξίας 200 δισ. δολ. καθώς τείνοyν να τοποθετούνται στην αγορά όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται. 

  Σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, οι εταιρείες θα είναι καθαροί αγοραστές μετοχών ύψους 500 δισ. δολαρίων το 2023 (έναντι 700 δισ. δολαρίων το 2022). Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εγκρίνει επαναγορές μετοχές ύψους 975 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, επίπεδο ρεκόρ και 13% πάνω από το επίπεδο του 2021. Σε μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομία ωστόσο,, τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα μειωθούν κατά 11% το 2023, εκτιμά η Goldman.

  Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 4000 μονάδες (+10%) μέχρι το τέλος του 2023 σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας. Αντίθετα, εάν οι επενδυτές αποτιμήσουν την ύφεση, αναμένει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3150 μονάδες (-13%) πριν αυξηθεί στις 3750 (+3%) μέχρι το τέλος του 2023.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ