Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 17:35

  (Κατά)κόκκινος ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο

  (Κατά)κόκκινος ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, καθώς η "άγκυρα" που έχει ρίξει στη ζώνη των 790 μονάδες δεν σηκώθηκε ούτε και σήμερα, την τελευταία ημέρα ενός μήνα και ενός τριμήνου που στιγματίστηκε από τις έντονες αναταράξεις των διεθνών αγορών, οι οποίες διολίσθησαν πιο βαθιά στο έδαφος της bear market.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 792,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 796,18 μονάδων (+0,98%) και 789,98 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,68 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,05 εκατ. τεμάχια.

  O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55%  στις 1904,45 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.251,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 510,80 μον.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,65%, στον Σεπτέμβριο έχασε 7,34% και στο τρίμηνο 2,16%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τον FTSE 25, ο οποίος έχασε 0,62%, 7,57% και 1,97% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,74% στο πενθήμερο, 7,63% στον μήνα, αλλά κέρδισε 2,62% στο τρίμηνο.

  Χωρίς να αλλάξει επίπεδο, το ΧΑ εισέρχεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους με τους περισσότερους τεχνικούς του δείκτες σε αρνητικά εδάφη. Το κυριότερο όμως είναι ότι εισέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη θα δείξει το πόσο αντέχει τους "μαύρους κύκνους" μιας ενεργειακής κρίσης που οι διοικούντες αδυνατούν να δώσουν ένα πειστικό σχέδιο αντιμετώπισης.

  Μέχρι τώρα, οι αγοραστές περιχαρακώθηκαν στη ζώνη των 790 μονάδων, χωρίς όμως να εμφανίζονται πρόθυμοι να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια, όπως φάνηκε και στην ενεργοποίησή τους στη ζώνη των 788 με 778 μονάδων, όπου και έβαλαν στοπ στις διαθέσεις των πωλητών. Αλλά δεν θα τα αναλώσουν κόντρα στην κοινή λογική που θέλει τη στρατηγική να είναι η διακράτηση της ρευστότητας (cash the king), αν αναλογιστεί κανείς και τη ρότα της νομισματικής σύσφιξης που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.

  Την ίδια ώρα, η αγορά δείχνει να ενεργοποιεί και τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου από εγκλωβισμένους στη ζώνη πάνω από τις 800 μονάδες. Η πτώση του δευτέρου δεκαπενθημέρου του μήνα, σε συνδυασμό με τα διττά μηνύματα που έδωσαν οι διακυμάνσεις της αγοράς, άφησαν πολλά χαρτοφυλάκια με "κόκκινες" θέσεις στη λήξη του τριμήνου, με κάθε αναπήδηση να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για τη μείωση του κινδύνου.

  Τεχνική εικόνα

  Οι  πωλητές λοιπόν ήταν παρόντες σε κάθε προσπάθεια της αγοράς να απομακρυνθεί από τον διπλό πυθμένα που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους. Και όπως σχολιάζει ο Απόστολος Μάνθος, στην περίπτωση λοιπόν που η εν λόγω ζώνη αντέξει για τρίτη φορά τους καθοδικούς κραδασμούς, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια πρώτη ανοδική αντίδραση μέσα στο εύρος διακύμανσης των 800 με 815 μονάδων. Πέρασμα πάνω από εκεί  θα θέσει ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 850 μονάδων.

  Βέβαια, το θετικό σενάριο προϋποθέτει καλύτερη αποφασιστικότητα των αγοραστών ώστε να διαπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να απομακρυνθεί η αγορά από τη στήριξη των 778 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, η καθοδική διάσπαση των 778 μονάδων θα αυξήσει το συνολικό τζίρο των ρευστοποιημένων μετοχών, οδηγώντας χαμηλότερα από το σημείο στήριξης δηλαδή κάτω από τις 770 μονάδες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 3,05%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο 2,94% και 2,25% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Σαράντη, Quest, Titan και Motor Oil. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Λάμδα, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 2,22% και η Alpha Bank δέχτηκε ειδικά στο τέλος σημαντικές πιέσεις κλείνοντας στο -1,90%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική. Η Coca Cola έχασε όλα τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη και έκελισε αμετάβλητη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ