Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 12:57

  Η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης "ρίχνει" τις τιμές του φυσικού αερίου

  114804722_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, την ώρα που οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν σε μέτρα για τον περιορισμό της άνευ προηγουμένου κρίσης ενέργειας που απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο.

  Το ολλανδικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου έχασε ως και 4%, συνεχίζοντας τις απώλειες που καταγράφηκαν την Πέμπτη. Οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν για μια δεύτερη έκτακτη συνάντηση αυτόν τον μήνα υποστήριξαν ένα αρχικό πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ο στόχος μείωσης της ζήτησης ενέργειας, αλλά και η αξιοποίηση των εκτάκτων κερδών των εταιρειών ενέργειας. Το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει απόφαση.

  Τα ευρωπαϊκά κράτη  προτρέπουν τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας -ένα δύσκολο αίτημα κατά τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Οι αρχές προειδοποιούν ότι εάν δεν το πράξουν, η αγορά θα οδηγηθεί σε ελλείψεις, ακόμη και σε πωλήσεις με όριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμφωνήσει σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα. Το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι θα βάλει όριο στις τοπικές τιμές του φυσικού αερίου. 

  Οι προσπάθειες γίνονται εν μέσω της επιδεινούμενης ενεργειακής σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας μετά τις εκρήξεις στο σύστημα αγωγών Nord Stream που δυτικοί πολιτικοί λένε ότι ήταν σκόπιμη και δολιοφθορά. Σε απάντηση, η Ευρώπη ενισχύει την ασφάλεια σε βασικούς ενεργειακούς πόρους. Η TotalEnergies είπε ότι  εντόπισε ένα drone  κοντά σε ένα κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας και αυξάνει την επαγρύπνηση στην περιοχή.

  Το Κρεμλίνο είπε ότι οι ισχυρισμοί για ρωσική εμπλοκή είναι "παράλογοι".

  "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακό εκβιασμό από τη Ρωσία και η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο είναι υψηλότερη από την προσφορά", δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson πριν από τη συνάντηση των υπουργών και συμπλήρωσε: "Πρέπει να εργαστούμε σε όλη την αλυσίδα για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση".

  Οι τιμή στο ολλανδικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ήταν 4,8% χαμηλότερα στα 193,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11:39 π.μ. στο Άμστερνταμ. Οι τιμές οδεύουν προς την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Μάιο. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε απώλειες 6,1%. 

  Η Nord Stream AG σχεδιάζει να αρχίσει να αξιολογεί τη ζημιά στους αγωγούς "μόλις λάβει τις απαραίτητες επίσημες άδειες", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνο μετά τη διακοπή της διαρροής αερίου. Ωστόσο, οι περιοχές αποθήκευσης στην Ευρώπη γεμίζουν σταθερά με άφθονες προμήθειες LNG, γεγονός που συνδράμει στο να επέλθει μία σχετική ηρεμία, καθώς η περίοδος θέρμανσης ξεκινά επίσημα το Σαββατοκύριακο. Οι δεξαμενές είναι περίπου κατά 88% γεμάτες, ποσοστό υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ