Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 19:36

  Η παρέμβαση της BoE έσωσε την παρτίδα στις ευρωπαϊκές αγορές

  Η παρέμβαση της BoE έσωσε την παρτίδα στις ευρωπαϊκές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

  Αιτία για τη μερική αλλαγή πλεύσης σήμερα αποτέλεσε η κίνηση-έκπληξη της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εξέλιξη που έβαλε φρένο στο ξεπούλημα που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάγκη τιθάσευσης του πληθωρισμού, ακόμη κι αν αυτό έχει επίπτωση στην ανάπτυξη.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για μια ακόμη φορά σήμερα εξέφρασε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την επιθετική νομισματική σύσφιξη. "Πρέπει να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μας στις επόμενες πολλές συναντήσεις", δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας σε συνέδριο. "Αν δεν εκτελέσουμε [την εντολή μας] η βλάβη στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη", προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

  Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι "πρώτος στόχος" των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι η επίτευξη ουδέτερου επιτοκίου, που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η κεντρική τράπεζα τις αυξήσεις των επιτοκίων σε περιοριστικό επίπεδο.

  Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed οδήγησαν σε ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές, για να ακολουθήσει όμως αργότερα η ανακοίνωση της BoE που βοήθησε να περιοριστούν οι απώλειες, με ορισμένα χρηματιστήρια να γυρνούν και να κλείνουν μάλιστα σε θετικό έδαφος.

  Υπενθυμίζεται ότι η BoE ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αναβάλει και την έναρξη του προγράμματος πώλησης ομολόγων που είχε προγραμματίσει.

  Επεσήμανε, μάλιστα, "το επίπεδο των αγορών θα ανέλθει σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό".

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισ. λίρες (892 δισ. δολάρια) του αποθέματος ομολόγων που διακρατεί κατά 80 δισ. λίρες το επόμενο έτος, αλλά ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων -που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα- λόγω των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά.

  Η ανακοίνωση της BoE βοήθησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα βρετανικά ομόλογα και στους τίτλους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφήνοντας περιθώριο στους επενδυτές να αντιδράσουν και στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

  Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να σχεδόν 2%, άλλαξε ρότα και ολοκλήρωσε τελικά την ημέρα 0,30% υψηλότερα, στις 389,42 μονάδες. Σε κλαδικό επίπεδο, πλήγμα δέχθηκαν οι τράπεζες, που έκλεισαν με απώλειες 2,2%, ακολουθούμενες από τον κλάδο των ασφαλειών με πτώση 1,6%. Στον αντίποδα, κέρδη 1,8% σημείωσαν οι μετοχές του τομέα υγείας.

  Με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης των blue chips, Euro Stoxx 50, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.335,30 μονάδες, με άνοδο 0,20%.

  Στα επιμέρους χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έσβησε απώλειες σχεδόν 2% για να κλείσει επίσης με κέρδη, στις 12.183,28 μονάδες, με άνοδο 0,36%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, που τερμάτισε στις 5.765,01 μονάδες, 0,19% υψηλότερα. Με άνοδο 0,30% στις 7.005,39 μονάδες έκλεισε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που επίσης ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες.

  Αντίθετα, με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 20.852,67 μονάδες, με πτώση 0,52%, ενώ στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 τερμάτισε οριακά χαμηλότερα, στις 7.442,20 μονάδες (-0,05%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ