Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 12:45

  Αλλαξε το κλίμα στα ομόλογα της ευρωζώνης λόγω ΒοΕ - Κάτω από το 5% επέστρεψε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

  Πώς περιορίστηκε η «φωτιά» στην αγορά κρατικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:38

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ανατρέπεται το αρνητικό κλίμα που καταγραφόταν νωρίτερα στα ομόλογα της ευρωζώνης και το οποίο είχε οδηγήσει πάνω από το 5% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2017 την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

  Η έκτακτη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για προσωρινό QE - για αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έτσι ώστε να σταματήσει τις πιέσεις - τη στιγμή που ουσιαστικά ετοιμαζόταν να αρχίσει το QT και τις πωλήσεις των θέσεών της, άλλαξαν την επενδυτική διάθεση με τους επενδυτές να αξιολογούν την κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά πόσο αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια κίνηση/απόφαση της ΕΚΤ η οποία έχει ήδη στη διάθεσή της το νέο εργαλείο ΤΡΙ.

  Η ανακοίνωση της ΒΟΕ οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την απόδοση στο 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,15% με πτώση σχεδόν 8%, ενώ ισχυρό ράλι καταγράφουν όλοι οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι - 20ετή, 30ετή ομόλογα.

  Νωρίτερα είχε σημειωθεί ισχυό sell-off στα ομόλογα διεθνώς, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, υστέρα από το "τσουνάμι" νομισματικής σύσφιξης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και εν αναμονή της νέας επιθετικής αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την προσεχή συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, το yield στο ελληνικό 10ετές άγγιξε το 5,05% καταγράφοντας αύξηση 3,4%, με το spread να κινείται στις 268 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πλέον η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 4,89%.

  Παράλληλα, το 10ετές ισπανικό yield είχε ξεπεράσει το 3,5% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2014, το 10ετές πορτογαλικό διαμοδρφωνόταν στο 3,42% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ άνοδο 3% σημείωνε η απόδοση των ιταλικών 10ετών στο 4,91% και στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με το spread να διαμορφώνεται στις 257 μ.β.

  Πλέον όλα τα ομόλογα έχουν "γυρίσει" με τις αποδόσεις να καταγράφουν ισχυρή πτώση. Στο 4,64% διαμορφώνεται το 10ετές ιταλικό, στο 3,25% το πορτογαλικό και στο 3,35% το ισπανικό.

  Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα της ευρωζώνης  κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η απόδοση στο γερμανικό 10ετές είχε αγγίξει το 2,34% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ στο γαλλικό 10ετές άγγιξε το 2,94% και τα επίπεδα Μάϊου του 2012. Πλέον το γερμανικό yield είναι στο 2,18% και το γαλλικό στο 2,78%.

  Πάντως οι αγορές αποτιμούν πλήρως μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σήμερα πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι προτεραιότητα για την ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός και όχι η ανάπτυξη, καθώς τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η παρενέργεια της αυστηρότερης πολιτικής θα είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη.

  Κανένας φόβος για ιταλική μετάδοση

  Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν θεωρείται πάαπό τους αναλυτές ότι έχει επηρεάσει την εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης πλην των ιταλικών, καθώς είχε αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά. Επιπλέον, αν και η Ελλάδα έχει κατά το παρελθόν σημειώσει υψηλή συσχέτιση με την Ιταλία, με τους κραδασμούς από την πολιτική κρίση στη Ρώμη το 2018 να μεταδίδονται στα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση αυτή έχει αλλάξει λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών της Ελλάδας και του σταθερού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μετά τις εκλογές του 2019. 

  Όπως σημείωσε σε report της αυτή την εβδομάδα η Wood, η θέση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή επειδή η δομή του χρέους και οι προοπτικές χρηματοδότησης είναι από τις καλύτερες στην Ε.Ε, ωστόσο το πολύ μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πιθανό να πληγούν από την ιταλική μετάδοση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, το επόμενο έτος, θα υπάρξει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς η πρώτη επιταχύνει την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και η δεύτερη μάχεται να το πετύχει.

  Το "μυστικό όπλο" του over hedging ή pre-hedging

  Όπως είναι προφανές, οι τρέχουσες συνθήκες βάζουν "απαγορευτικό" στην όποια σκέψη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι αρκετοί διεθνείς οίκοι είχαν προβλέψει μία τέτοια κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ αυτόν τον μήνα. 

  Ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να περιμένει δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και κοντά στα 39 δισ. ευρώ, οπότε η "συγκράτηση" της προσφοράς ομολόγων που επιβάλουν οι συνθήκες είναι κάτι που αντέχει να κάνει η Ελλάδα. 

  Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει και ένα "μυστικό όπλο", όπως το χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές, που είναι το over hedging ή pre-hedging που έχει προνοήσει να κάνει ο ΟΔΔΗΧ, για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο των επιτοκίων, κάτι που το έκανε πολύ πριν η ΕΚΤ πραγματοποιήσει την επιθετική στροφή της. 

  Ουσιαστικά ο Οργανισμός έχει ανοίξει μεγαλύτερες θέσεις σε swaps επιτοκίων από όσες θα χρειαζόταν, και αυτό διατηρεί χαμηλά τις δαπάνες ενώ παράλληλα επιτρέπει – σε περίπτωση που χρειαστεί – να βγει η Ελλάδα στις αγορές με πολύ χαμηλότερο τελικό επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Σε συνδυασμό με "μαξιλάρι" ρευστότητας, το οποίο στα τέλη του έτους εκτιμάται στα 25-30 δισ. ευρώ, αυτό το "όπλο" εξασφαλίζει μία περίοδο ασφάλειας στην Ελλάδα η οποία φτάνει τα τέσσερα με πέντε χρόνια, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ