Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 17:39

  Φοβήθηκε τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Φοβήθηκε τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρέθηκε πάνω από τις 800 μονάδες, τελικά έκλεισε κάτω από αυτές, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι ακόμη χαμηλή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 798,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 805,35 μονάδων (+1,59%) και 798,41 μονάδων (+0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,37 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,53 εκατ. τεμάχια.

  O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1.918,11  μονάδες, ενώ στο -0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.272,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,95% στις 529,74 μονάδες.

  Η σημερινή συνεδρίαση ελήφθη περισσότερο ως μια αντίδραση τεχνικής φύσεως, με τους πωλητές να έχουν εξαντλήσει τις μέχρι τώρα στρατηγικές τους και τους αγοραστές να έχουν τα ηνία. Η βελτίωση του τζίρου στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έδωσε κάποιες ελπίδες για πιο ισχυρή αντίδραση, αλλά αυτή εξαντλήθηκε μέχρι το τέλος. Πάντως, ακολουθώντας τη σημερινή διεθνή προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι ενεργοποίησε τις στηρίξεις των 788 – 778 μονάδων και επιχειρεί αυτήν την ώρα να ανακτήσει τις 800 μονάδες.

  Έτσι, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά αυτό που μας έχει συνηθίσει η αγορά το τελευταίο διάστημα, καθώς στη λήξη αρκετών συνεδριάσεων έχασε αρκετά από τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη. Το στοίχημα τώρα είναι η αγορά να επανέλθει σε πρώτη φάση πάνω από τις 800 μονάδες και σε δεύτερη πάνω από τις 815 μονάδες, προκειμένου να επιστρέψει σε μια καλύτερη ζώνη ασφαλείας. Ένα επίπεδο που περισσότερο ψυχολογικό ρόλο παίζει αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΧΑ ολοκληρώνει τον μήνα με απώλεια πάνω από 40 μονάδες και το τρίμηνο σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

  Και αυτή η εικόνα έρχεται την ώρα που οι ελληνικές εισηγμένες έχουν ανακοινώσει σπουδαία αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τροφοδοτώντας τις πρώτες αναλύσεις για την κερδοφορία της χρονιάς με πολύ θετικές συστάσεις. Η πρόσδεση με το κλίμα των διεθνών αγορών είναι κάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αναλυτές και τη στήλη, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που υπάρχει αυτή η δυσαναλογία των θεμελιωδών και των επιδόσεων της αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισε με το +5,57% που σημείωσε, με τον Σαράντη να κερδίζει 3,45% και τις Motor Oil, Εθνική και Λάμδα να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Quest, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, οι ΑΔΜΗΕ, Aegean και κυρίως ο ΟΤΕ, με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% συγκράτησαν την άνοδο στο ΧΑ, με τις Jumbo, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Alpha Bank. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ