Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 23:46

  Ο Dow βρίσκεται σε bear market. Τι σημαίνει αυτό;

  Ένα ακόμη 'καμπανάκι' για ενδεχόμενη bear market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Dow Jones Industrial Average, ο παλαιότερος από τους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, σημείωσε απώλειες 1,1% τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο σε περισσότερο από 20%, κάτι που πλέον συνιστά την είσοδό του σε bear market.

  Οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος της Federal Reserve ενάντια στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών ωθεί την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση έχουν οδηγήσει το αμερικανικό χρηματιστήριο σε βαριές απώλειες το 2022, όπως μεταδίδει το Reuters. 

  Με τους S&P 500 και Nasdaq να έχουν ήδη χάσει περίπου 23% και 32% αντίστοιχα, από τα υψηλά τους, η επιβεβαίωση ότι ο Dow Jones βρίσκεται επίσης σε ίδια μοίρα είναι απλώς το τελευταίο ορόσημο στην αναταραχή της αγοράς του 2022.

  Ενώ ο Dow, με μόνο 30 εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είναι ένας πολύ πιο περιορισμένος δείκτης σε σύγκριση με τους άλλους δύο, είναι ιστορικά αυτός που παρακολουθεί περισσότερο η αγορά.

  Στη Wall Street, οι όροι "bull" και "bear" market χρησιμοποιούνται συχνά για να χαρακτηρίσουν τις ευρείες ανοδικές ή καθοδικές τάσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν τους όρους χαλαρά και οι αναλυτές δεν συμφωνούν πάντα στους ίδιους συγκεκριμένους ορισμούς, ιδιαίτερα σχετικά με το πότε πρέπει να ειπωθεί ότι τέλειωσε μία bear market.

  Πράγματι, για τους επαγγελματίες αυτές είναι απλώς ετικέτες που είναι λιγότερο σημαντικές από τα θεμελιώδη, όπως τα κέρδη και οι αποτιμήσεις εταιρειών, τα επιτόκια και οι οικονομικές συνθήκες.

  Ορισμένοι επενδυτές ορίζουν μια bear market συγκεκριμένα ως μια πτώση τουλάχιστον 20% σε μια μετοχή ή δείκτη από το προηγούμενο υψηλό της, με την κορυφή να ορίζει την αρχή της bear market, η οποία αναγνωρίζεται μόνο εκ των υστέρων μετά την πτώση του 20%.

  Ομοίως, ορισμένοι ορίζουν μια bull market ως άνοδο 20% από ένα προηγούμενο χαμηλό. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα πιο διαφοροποιημένος ορισμός.

  Μια πτώση 20% ή περισσότερο από ένα υψηλό, ακολουθούμενη από άνοδο 20% από αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, θα άφηνε έναν δείκτη ακόμα κάτω από το προηγούμενο υψηλό του, μια κατάσταση που ο ανώτερος αναλυτής της S&P Dow Jones Indices, Howard Silverblatt περιγράφει ως "bull ράλι σε bear market".

  Πράγματι, οι επενδυτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι βρίσκονται σε μια νέα bull market όταν επιτευχθεί ένα νέο ιστορικό υψηλό και, σε εκείνο το σημείο, το προηγούμενο χαμηλό θα σηματοδοτούσε το τέλος της προηγούμενης bear market και το ξεκίνημα της νέας bull market, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ