Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 21:29

  Σε χαμηλό άνω των 2 ετών έκλεισε ο χρυσός

  Σε χαμηλό άνω των 2 ετών έκλεισε ο χρυσός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 υποχώρησε ο χρυσός την Παρασκευή, δεχόμενος πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων εν μέσω φόβων ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

  Στο ταμπλό

  - Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 25,50 δολάρια ή 1,5% στα 1.655,60 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε πτώση 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

  - Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 71 cents ή 3,6% στα 18,91 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 2,4%.

  - Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 5,2% στα 858,70 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 4,7% στην εβδομάδα.

  - Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 4,8% στα 2.070,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 2,4%.

  - Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 3,7% στα 3,343 δολάρια η λίβρα, υποχωρώντας 4,9% σε επίπεδο εβδομάδας.

  Ο χρυσός απέτυχε να επωφεληθεί την Παρασκευή από την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

  "Η πίεση που δέχεται ο χρυσός στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, με τα επιτόκια να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και πιθανότατα να συνεχίσουν να αυξάνονται για αρκετούς μήνες ακόμη, σημαίνει ότι είναι δύσκολο να δούμε τον χρυσό να κινείται ανοδικά, με το ερώτημα να αφορά περισσότερο το πόσο χαμηλά θα υποχωρήσει", δήλωσε ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και έδωσε σήμα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ανέμεναν προηγουμένως οι αναλυτές με σκοπό να μειωθεί ο πληθωρισμός. Ορισμένες άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν επίσης σε αυξήσεις επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

  Η "αδυναμία του χρυσού να διαπραγματευτεί πάνω από τα 1.700 δολάρια" μετά τη συνεδρίαση της Fed είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο χρυσός "διαπραγματεύεται με πτωτική τάση", δήλωσε ο Chintan Karnani, διευθυντής ερευνών στην Insignia Consultants.

  Το δολάριο, εν τω μεταξύ, συνέχισε την ανοδική του πορεία, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Η άνοδος του δολαρίου καθιστά τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο νόμισμα πιο ακριβά για τους χρήστες άλλων νομισμάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ