Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 13:09

  Goldman Sachs: Καταπόντισε την τιμή-στόχο του S&P 500 κατά 700 μονάδες

  Goldman Sachs: “Στενό μονοπάτι” για ήπια προσγείωση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Goldman Sachs προχώρησε σε ισχυρή υποβάθμιση του στόχου για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 3.600 μονάδες από τις 4.300 προηγουμένως,  λέγοντας ότι η δραματική αλλαγή του outlook για τα επιτόκια θα επηρεάσει έντονα τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, στο σενάριο των υψηλότερων επιτοκίων το μοντέλο αποτίμησης της Goldman εμφανίζει τον δείκτη τιμών ανά κέρδη (forward P/Eστις 15 φορές από τις 18 που έδειχνε προηγουμένως, σύμφωνα με σημείωμα στρατηγικών αναλυτών της τράπεζα υπό τον David J. Kostin.

  "Οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν πλέον ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Νοέμβριο, κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και κατά 25 μ.β. τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε ένα εύρος 4,5% - 4,75%", επισημαίνουν.

  Σύμφωνα με την Goldman μάλιστα, η τελευταία της πρόβλεψη για τον S&P 500 ενέχει καθοδικούς κινδύνους λόγω των αυξανόμενων πιθανοτήτων ύφεσης. Ένα σενάριο που θα μειώσει περαιτέρω τα εταιρικά κέρδη, θα διευρύνει το χάσμα των αποδόσεων ομολόγων και θα ωθήσει τον βασικό δείκτη της Wall Street στο κατώφλι των 3.150 μονάδων.

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζέι Πάουελ, επισήμανε πως θα ρισκάρει μια ήπια ύφεση προκειμένου η τράπεζα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εντείνοντας τους φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

  Όπως αναφέρει η Goldman, η πλειοψηφία των επενδυτών έχει προεξοφλήσει ότι είναι αναπόφευκτο το σενάριο σκληρής προσγείωσης της οικονομίας και εστιάζει πλέον απλώς στο χρονοδιάγραμμα, στο μέγεθος και τη διάρκεια της ύφεσης.

  Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές στόχοι του S&P 500 που δίνουν οι αναλυτές της τράπεζας είναι ακόμα χαμηλότεροι, στις 3.400 μονάδες στο επόμενο τρίμηνο, στις 3.150 στο εξάμηνο και στις 3.750 στο επόμενο δωδεκάμηνο.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο S&P 500 έχει υποαποδώσει του ευρωπαϊκού Stoxx 600 από τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο Kostin και οι συνεργάτες τους έγραψαν ότι βλέπουν τις ΗΠΑ ως πιο ασφαλές στοίχημα από την Ευρώπη. Επιπλέον, στο νέο τους σημείωμα αφήνουν περιθώριο για ένα ράλι του S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους που θα τον φέρει στις 4.300 μονάδες, αλλά στην περίπτωση που ο πληθωρισμός δείξει σαφή σημάδια χαλάρωσης.

  Σε κάθε περίπτωση, η νέα βασική πρόβλεψη της Goldman για την τιμή στόχο του μεγάλου δείκτη της Wall Street (στις 3.600 μονάδες) υποδηλώνει περαιτέρω πτώση 4,2% των αμερικανικών μετοχών από το τελευταίο τους κλείσιμο χτες. Αντίστοιχα, προβλέπει για το εξάμηνο τις 3.600 μονάδες και για το δωδεκάμηνο τις 4.000.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ