Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 12:32

  Στα όρια του sell-off το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο πτώση 29.08.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη ζώνη των 800 μονάδων πιέζεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και προσπάθησε αρχικά να κρατηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, οι πιέσεις των πωλητών αυξάνονται, επιβεβαιώνοντας πλέον το αρνητικό σενάριο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,65% στις 804,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.934,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,19% στις 533,76 μονάδες.

  Το αρνητικό σενάριο, που θέλει τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τη ζώνη υποδοχής των 800 μονάδων είναι πλέον αυτό που επιβεβαιώνεται στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να αρνούνται πεισματικά να απορροφήσουν τις πιέσεις αυτής της εβδομάδας, οι οποίες ήδη έχουν στερήσει από τον Γενικό Δείκτη πάνω από 20 μονάδες. Το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον από τα χαμηλά του τελευταίου διμήνου στα οποία διαπραγματεύεται, οδεύοντας να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του έτους με αρνητικά τεχνικά δεδομένα.

  Το διεθνές κλίμα σαφώς επηρεάζει την εγχώρια αγορά, καθώς οι απώλειες και στις ευρωπαϊκές αγορές διευρύνονται αυτήν την ώρα. Ο επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν φέρει πλέον τις περισσότερες οικονομίες στο φάσμα της ύφεσης, με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να επηρεάζονται από τις αμυντικές αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων.

  Με άλλα λόγια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων προς εκείνα που εκφράζονται σε νόμισμα διαφορετικό του δολαρίου (όπως στο ευρώ), προκειμένου πολλά χαρτοφυλάκια να προστατευτούν από τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Ήταν μια εικόνα που είχε παρατηρηθεί και στη μεγάλη νομισματική σύσφιξη που έκανε η Fed την περίοδο 2013-2014, η οποία και επαναλαμβάνεται.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες 3,74% και 3,33% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Quest, Μυτιληναίος, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ Σαράντης και Βιοχάλκο έχασαν τα κέρδη τους.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ