Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 11:02

  Προσπαθεί για την αντίδραση το Χρηματιστήριο

  5534794
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να σταματήσει το διήμερο πτωτικό σερί και να επιστρέψει στο εύρος της πρόσφατης πλάγιας κίνησης πασχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δείχνει να μην διαθέτει τις ισχυρές στηρίξεις για να εκδηλώσει κάποια αντίδραση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 818,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.972,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,01% στις 545,76 μονάδες.

  Με την εβδομάδα ήδη να μετρά τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει, έχοντας όμως στο επίκεντρο τις πιέσεις του ενεργειακού και του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες ορίζουν μια παλίνδρομη κίνηση μέχρι στιγμής δύο μονάδων. Εάν θέλει όμως να αναιρέσει, τουλάχιστον προς ώρας, το σενάριο της κίνησης προς τις 800 μονάδες, θα πρέπει το κλείσιμο της εβδομάδας να είναι καλύτερο και σε κάθε περίπτωση προς τη ζώνη των 830 μονάδων.

  Το διεθνές κλίμα σαφώς δεν βοηθά την αγορά να ανακτήσει πιο "ασφαλείς" ζώνες για την ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών, οι οποίοι βρίσκονται σε στάση αναμονής ώστε να διαπιστώσουν μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι πιέσεις. Είναι όμως κάτι παραπάνω από εμφανές, όπως τονίζουν και αρκετοί αναλυτές, ότι στα επίπεδα των 800 μονάδων θα δοθούν πραγματικές μάχες, καθώς οι αποτιμήσεις σε εκείνα τα επίπεδα ενέχουν μεγάλο ποσοστό discount των περισσότερων μετοχών.

  Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει και ξένοι αναλυτές, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα με όρους δίκαιης αποτίμησης, εάν αναλογιστεί κανείς τόσο τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, όσο και τους ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο βασικός λόγος της συμπίεσης αυτής είναι οι προοπτικές των δύο επόμενων τριμήνων, όταν και διεθνώς θα αποτυπωθεί το εύρος της ενεργειακής κρίσης στις οικονομίες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 2,02%, με τις Motor Oil, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Πειραιώς και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή είναι η Aegean.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ κερδίζει 1,79%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Quest, Jumbo και Τιτάν να είναι σε ήπια ανοδικά εδάφη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ