Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 14:13

  Οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού προς Κίνα επιβραδύνονται αλλά οι αποστολές προς Τουρκία αυξάνονται

  Οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού προς Κίνα επιβραδύνονται αλλά οι αποστολές προς Τουρκία αυξάνονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα μειώθηκαν τον Αύγουστο από το υψηλό 5,5 ετών του Ιουλίου, ενώ οι αποστολές στην Τουρκία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων την Τρίτη.

  Η πτώση των τιμών του χρυσού τους τελευταίους μήνες έχει δει τον χρυσό να ρέει από τα εμπορικά θησαυροφυλάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία σε χώρες της Ασίας, που έχουν μεγάλες καταναλωτικές αγορές χρυσού και συνήθως εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές.

  Η Ελβετία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος διαμετακόμισης χρυσού στον κόσμο και τα δεδομένα της προσφέρουν πληροφορίες για τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

  Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Ελβετία εισήγαγε 5,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας περίπου 320 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο ποσό από τον Απρίλιο του 2020, αλλά οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι αυτό το μέταλλο, ενώ είναι ρωσικής προέλευσης, προέρχεται από τη Βρετανία.

  Αποστολές χρυσού σε κιλά

    προς Κίνα  Προς Χονγκ Κονγκ Προς Ινδία Προς Τουρκία
  Αύγουστος '22  37.807 1.034 19.359 23.695
  Ιούλιος '22 80.149 3.679 15.836 20.128
  Ιούνιος '22 18.200 2.085 70.294 0

  Μεγάλες δυτικές τράπεζες σταμάτησαν να αγοράζουν χρυσό από τη Ρωσία αφού το Κρεμλίνο επιτέθηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η Ελβετία απαγόρευσε τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία τον Αύγουστο. Αλλά εκατοντάδες τόνοι χρυσού που εξορύσσονται στη Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη. 

  Οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας στην ηπειρωτική Κίνα τον Αύγουστο ήταν οι υψηλότερες από τον Ιανουάριο. Οι αποστολές στην Ινδία ήταν οι υψηλότερες από τον Μάιο.

  Η Τουρκία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ένα νόμισμα που εξασθενεί γρήγορα, άρχισε να αυξάνει τις εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία τον Μάιο.

  Ο χρυσός θεωρείται από πολλούς ως ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ