Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Σεπ-2022 12:54

  Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο εν μέσω σταθερών νορβηγικών ροών και αύξηση της αποθήκευσης

  135996111
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές ολλανδικού φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση σήμερα εν μέσω σταθερών ροών νορβηγικού φυσικού αερίου και σταθερής αύξησης των επιπέδων αποθήκευσης στην ΕΕ, παρά τη διακοπή των ρωσικών ροών μέσω του αγωγού Nord Stream.

  Το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, μειώθηκε κατά 14 περίπου ευρώ στα 198 ανά μεγαβατώρα (MWh), μια πτώση της τάξεως του 7,5% σε σχέση με χθες, ενώ το συμβόλαιο παράδοσης επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 28,8 ευρώ στα 174 ευρώ/MWh.

  Η Standard Chartered ανέφερε σε σημείωμά της αυτή την εβδομάδα ότι τα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη δεν υποστηρίζουν τις τιμές των ολλανδικών συμβολαίων πάνω από τα 120 ευρώ ανά MWh και ότι "αναμένουμε να δούμε μια δοκιμή των 150 ευρώ ανά MWh ως ένα πρώτο βήμα προς αυτό το επίπεδο".

  Οι αναλυτές της EnergyScan ανέφεραν ότι η αγορά δεν έχει σαφή κατεύθυνση, καθώς ούτε τα θεμελιώδη μεγέθη, ούτε η πρόταση της ΕΕ για τη θωράκιση των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας παρείχαν αρκετή σαφήνεια για να διαμορφωθεί μια σαφής τάση.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη προτάσεις για την άντληση περισσότερων από 140 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών, αλλά το σχέδιο δεν περιελάμβανε μια προηγούμενη ιδέα για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

  Οι αποστολές νορβηγικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξήθηκαν την Παρασκευή, ασκώντας πίεση στις τιμές.

  Οι αναλυτές της Refinitiv δήλωσαν ότι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο ολλανδικό λιμάνι Eemshaven ήταν επίσης ένας ισχυρός πτωτικός παράγοντας για σήμερα.

  Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου ήταν σχεδόν κατά 85% γεμάτα, υπερβαίνοντας τον στόχο του μπλοκ.

  Οι ανατολικές ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία ήταν σταθερές την Παρασκευή, ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 παρέμεινε κλειστός.

  "Οι συνεχείς αυξήσεις στα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ, έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη ότι η υποχρεωτική χορήγηση δελτίων φέτος το χειμώνα δεν θα είναι απαραίτητη εάν αποδειχθεί ότι θα είναι ένας κανονικός χειμώνας κατανάλωσης", δήλωσε η Fitch Solutions.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ