Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Σεπ-2022 17:31

  "Έσβησε" στο τέλος ο ανοδικός ρυθμός στο Χρηματιστήριο

  Εσωτερικά... η διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μεικτά πρόσημα στο ταμπλό, αλλά θετικό πρόσημο στον γενικό δείκτη ήταν η εικόνα που εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στηρίχθηκε στην ισχυρή άνοδο επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι και απορρόφησαν τις πιέσεις σε μερίδα αυτών.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 839,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 847,78 μονάδων (+1,33%) και 839,23 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,78  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,69 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  446,51 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%  στις 2017,42 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.343,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 554,97 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ άρχισε τις συναλλαγές με κίνηση προς τις 850 μονάδες, σταδιακά έφθινε η ροή των αγοραστικών εντολών, ενώ εμφανίστηκαν και σημαντικές πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους. Εντέλει η πλάγια κίνηση μεταξύ 825 - 845 μονάδων συντηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, με την αγορά να μην ανεβάζει ούτε συναλλακτικούς ρυθμούς, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί ενόψει του αυριανού rebalancing των δεικτών του FTSE Russell.

  Αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλά, η αγορά αναμένει το επικείμενο rebalancing της Παρασκευής, λόγω των αλλαγών του FTSE Russell. Οι επενδυτές αναμένεται να λάβουν τις θέσεις με βάση τη νέα σύνθεση των δεικτών του οίκου, ο οποίος μετέφερε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap). Οι αλλαγές αποτέλεσαν πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς κανείς δεν περίμενε η διαγραφή της Ρωσίας από τους δείκτες να κατεβάσει τόσο πολύ το όριο εισαγωγής στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύριος τόνος της αγοράς δεν έρχεται από το εξωτερικό, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο και ιδιαιτέρως ευμετάβλητο.  Τα ξένα, ιδίως, χαρτοφυλάκια προσπαθούν να βρουν αμυντικές θέσεις μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που παγιώνεται πλέον διεθνώς, απορρίπτοντας επιλογές στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο, όπως τα ελληνικά. Αυτό ίσως που μπορεί να κρατήσει κάποιες εισροές σε χαμηλά επίπεδα, στοιχείο που φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 4,69%, με τη Λάμδα, την Jumbo και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Quest, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με απώλειες 2,47% και 2,27% αντίστοιχα, ενώ ο Τιτάν έκλεισε στο -1,75% και η Coca Cola στο -1,52%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ Ελλάκτωρ και ΟΛΠ έκλεισαν αμετάβλητες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ