Δεύτερη ημέρα απωλειών για τον χρυσό - Μικρά κέρδη για το ασήμι

Τετάρτη, 14-Σεπ-2022 21:32

Σε χαμηλό δύο και πλέον εβδομάδων ο χρυσός - Σε χαμηλό σχεδόν έτους το ασήμι

Πτώση κατέγραψε ο χρυσός την Τετάρτη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο αναπάντεχα υψηλός πληθωρισμός για τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε εχθές στις ΗΠΑ συνεχίζει να κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό δύο εβδομάδων τη Δευτέρα, όμως η εικόνα άλλαξε άρδην την Τρίτη, με το πολύτιμο μέταλλο να μπαίνει σε πτωτική τροχιά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών. Η ετήσια άνοδος του δείκτη παράλληλα επιβράδυνε στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, χάνοντας την εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 8%. 

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,6% από τον Ιούλιο, με την ετήσια άνοδο να διαμορφώνεται στο 6,3%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 6%, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός εξαπλώνεται στην οικονομία, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει τη Federal Reserve να προχωρήσει σε ακόμη μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων της.

Πρόσθετη πίεση στις τιμές του χρυσού άσκησε και η ενίσχυση του δολαρίων αυτήν την εβδομάδα, παρότι ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος σήμερα υποχώρησε.

Στον αντίποδα το ασήμι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα τεχνική εικόνα το τελευταίο διάστημα. "Το ασήμι βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας ένα ενδιαφέρον σήμα ανάκαμψης. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το ασήμι ενισχύθηκε σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και με την υποχώρηση του δολαρίου, μετά από μήνες ισχύος", σημειώνει ο Rubert Rowling, αναλυτής στην Kinesis Money.

Έτσι, την Τετάρτη, η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 8,30 δολάρια ή 0,5% και έκλεισε στα 1.709,10 δολάρια η ουγγιά, μετά και την πτώση κατά 1,3% την Τρίτη. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του πλέον ενεργού συμβολαίου από τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στον αντίποδα, το ασήμι, παράδοσης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε σήμερα 8 σεντς ή 0,4% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 19,569 δολάρια η ουγγιά, ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών της τάξης του 1,9%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 61,60 δολάρια ή 2,9% και τερμάτισε στα 2.172,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα σημείωσε κέρδη 21,70 δολαρίων ή 2,5% και έκλεισε στα 905,40 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, πτώση κατά 4 σεντς ή 1% σημείωσε ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 3,5195 δολάρια η λίβρα.