Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Σεπ-2022 17:01

  Ξεφουσκώνει η αντίδραση στη Wall… στη σκιά του πληθωρισμού

  Ξεφουσκώνει η αντίδραση στη Wall… στη σκιά του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:05

  Ξεμένουν από δυνάμεις όπως φαίνεται οι αγοραστές στη Wall Street, καθώς η ανοδική αντίδραση που φάνηκε να εδραιώνεται μετά τις αρχικές επιφυλακτικές κινήσεις και τις εναλλαγές προσήμων, ξεφούσκωσε σταδιακά, με τις πιέσεις στις μετοχικές αξίες να ενισχύονται εκ νέου. Οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν επιφυλακτική στάση εν όψει της ετυμηγορίας της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, μετά και τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν εχθές και οδήγησαν την αμερικανική αγορά στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της σε διάστημα δύο ετών.

  Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος και αυτήν την ώρα χάνει περίπου 78 μονάδες ή 0,25%, κινούμενος στις 31.027,33 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 3.929,32 μονάδες. Αντίθετα, πιο ανθεκτικός εμφανίζεται ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έχει περιορίσει μεν τα κέρδη του αλλά παλεύει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, κινούμενος στις 11.643,11 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08%.

  Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο δείκτης των blue chips υποχώρησε κατά 3,94%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 4,32%, ενώ ο τεχνολογικός σημείωσε βουτιά 5,16%, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις ελπίδες των επενδυτών για μια ουσιαστικά επιβράδυνση των τιμών που θα επιτρέψει στην Federal Reserve να αφήσει το πόδι από το "γκάζι” όσον αφορά αυξήσεις των επιτοκίων της. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών. Η ετήσια άνοδος του δείκτη παράλληλα επιβράδυνε στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, χάνοντας την εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 8%. 

  Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,6% από τον Ιούλιο, με την ετήσια άνοδο να διαμορφώνεται στο 6,3%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 6%.

  Τα στοιχεία αυτά παγιώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μια ακόμη ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, την τρίτη κατά σειρά, την επόμενη εβδομάδα, εξέλιξη που πλήττει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές.

  Ωστόσο, σήμερα το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε ελαφρώς, με τους επενδυτές να βρίσκουν κάποια στήριξη στα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ως απόρροια της ήπιας αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την πτώση κατά 0,4% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της βενζίνης.

  Ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 8,7% τον Αύγουστο μετά την άνοδο του Ιουλίου κατά 9,8%.

  Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εμφάνισε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο, μετά την ενίσχυση του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ ενισχύθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 5,8% τον Ιούλιο.

  Εξέλιξη, η οποία σε συνδυασμό με την επίμονη παραμονή του πληθωρισμού κοντά στα υψηλά 40 ετών, δεν αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα, με τους επενδυτές να χάνουν τις ελπίδες τους ότι η Fed θα μπορούσε να εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική επιθετικής σύσφιξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ