Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Σεπ-2022 13:52

  Βγαίνουν κάποιοι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Βγαίνουν κάποιοι αγοραστές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μικρές αγοραστικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ώρα, οι οποίες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την επαφή με τις 840 μονάδες, αν και όχι ακόμη να ανατρέψουν το αρνητικό πρόσημο της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,38% στις 837,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.015,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,56% στις 549,75 μονάδες.

  Αρχίζοντας από το "δίδυμο" ΕΛΧΑ - Βιοχάλκο, η αγορά έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να αντέξει το κακό διεθνές κλίμα και να συγκρατηθεί στα επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την αλλαγή προσήμου σε αρκετούς τίτλους, όπως η Εθνική και η ΔΕΗ. Βέβαια, ακόμη η αγορά δεν δείχνει ότι μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, αν και είναι πολύ κοντά, καθώς το ισχυρό sell off που υπήρξε χτες στη Wall Street έχει παγώσει κάθε προσπάθεια ανάληψης ρίσκου.

  Αυτό που επισημαίνεται όμως από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά δεν πρόκειται να μπορέσει να ξεφύγει από αυτές τις 100 μονάδες που την στοιχειώνουν τους τελευταίους μήνες, δηλαδή μεταξύ 800 και 900 μονάδων, εάν πρώτα δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Εάν υπάρξει έστω και προσωρινά ένα "ξέφωτο" ομαλοποίησης στις δυτικές αγορές, τότε το ΧΑ θα επανέλθει πολύ γρήγορα πάνω από τις 900 μονάδες, καθώς δεν λείπει από τον χάρτη αρκετών μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων.

  Και όπως υπενθυμίζει και ο Απόστολος Μάνθος σήμερα, χαρακτηριστική είναι η συγχορδία των διεθνών επενδυτικών οίκων Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και Wood, που μετά από πολλά χρόνια εμφανίζουν θετικές εκθέσεις για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, προσδίδοντας σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης για τις μετοχές τους. Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους επενδυτικούς οίκους λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές ανησυχίες δίνουν το πράσινο φως για ένα ιδιαίτερα μεσομακροπρόθεσμο ευνοϊκό περιβάλλον, ενισχύοντας σημαντικά τις ενδείξεις για την προ προβλέψεων κερδοφορία (PPI) των τραπεζών στην ερχόμενη διετία 2023 -2024.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος χάνει 2,02%, με τις Σαράντης, Quest, Eurobank και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Jumbo, Titan, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ κερδίζει 2,78%, με τη Βιοχάλκο να είναι στο +1,48%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Εθνική και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ