Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Σεπ-2022 10:54

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό την πίεση του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος βρίσκεται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καταφέρνει να συγκρατήσει την πτώση του και να μην χάσει και πάλι τα επίπεδα των 830 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,60% στις 835,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.009,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,02% στις 547,23 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να αποκρούσει πλήρως τις διεθνείς πιέσεις, αλλά τουλάχιστον καταφέρνει να κρατήσει την πτώση σε λελογισμένα επίπεδα.

  Ωστόσο, το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο, την ώρα μάλιστα που η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η Wall Street έχασε σε μία ημέρα 1,6 τρισ. από την κεφαλαιοποίηση της.

  Αυτό αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές σήμερα, τονίζοντας ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο αμυντικούς κλάδους προφανώς είναι μονόδρομος στην παρούσα συγκυρία.

  Αυτό που επισημαίνεται επίσης από τους εγχώριους αναλυτές είναι η ατυχής συγκυρία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κεφαλαιαγορά. Από τη μία έχει μια οικονομία που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, τουλάχιστον για το 2022 και από την άλλη έχει το φάσμα της ύφεσης σχεδόν σε όλες τις δυτικές χώρες, το οποίο θα επιδεινωθεί εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο το ΧΑ να βρει τα "καύσιμα" που χρειάζεται ώστε να κινηθεί υψηλότερα.

  Τα ξένα χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να βρουν αμυντικές θέσεις μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που παγιώνεται πλέον διεθνώς, απορρίπτοντας επιλογές, όπως τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν την "ετικέτα" των επικίνδυνων και junk.

  Αυτό ίσως που μπορεί να κρατήσει κάποιες εισροές σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι το γεγονός ότι η ρηχή ελληνική αγορά χρειάζεται μικρά κεφάλαια για να αντέξει σε αυτό το διεθνές περιβάλλον.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Εθνική και Motor Oil σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο -1% κινούνται οι Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Coca Cola και Quest.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ, ενώ Titan και Jumbo δεν έχουν μεταβολή. Η Βιοχάλκο, στον αντίποδα, κερδίζει 0,59% και η ΕΛΧΑ σημειώνει άλμα 3,65%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ