Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Σεπ-2022 11:12

  Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο

  Στη διελκυστίνδα της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από τρεις ημέρες ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα υιοθετεί τη στάση αναμονής των διεθνών αγορών, καθώς ανακοινώνονται τα κρίσιμα στοιχεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, τα οποία και θα καθορίσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 850,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.052,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,26% στις 568,41 μονάδες.

  Όπως ανέφερε πρόσφατα η Credit Suisse, η πορεία και ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι και θα παραμείνει ο βασικός καταλύτης των αγορών το επόμενο δωδεκάμηνο. Και για να εκτιμηθεί, θα πρέπει οι αγορές να συνυπολογίζουν τόσο τα δεδομένα από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όσο και εκείνα από την αγορά εργασίας. Και σήμερα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ημέρα, καθώς μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε στα πολυετή υψηλά του 8,8%, η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων αναμένει και την ανακοίνωση για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

  Έτσι, η νευρικότητα πέριξ των 850 μονάδων στο ΧΑ θα παραμείνει, έως ότου υπάρξει μια καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τους εγχώριους καταλύτες να έχουν σχεδόν εξουδετερωθεί στην παρούσα. Εκτός από έναν όμως, καθώς η εγχώρια επενδυτική κοινότητα "σηκώνει" δύο ζητήματα που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο είναι η πρόταση της Κομισιόν για φόρο στα κέρδη του ενεργειακού κλάδου, με τις εκτιμήσεις ήδη να πιέζουν και τον εγχώριο τομέα.

  Το δεύτερο ζήτημα είναι το επικείμενο rebalancing την Παρασκευή, λόγω των αλλαγών του FTSE Russell. Οι επενδυτές αναμένεται να λάβουν τις θέσεις με βάση τη νέα σύνθεση των δεικτών του οίκου, ο οποίος μετέφερε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap). Οι αλλαγές αποτέλεσαν πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς κανείς δεν περίμενε η διαγραφή της Ρωσίας από τους δείκτες να κατεβάσει τόσο πολύ το όριο εισαγωγής στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών.

  Στο ταμπλό

  Με βάση τα παραπάνω, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil συνεχίζουν την πτωτική πορεία, με απώλειες 3,35% και 2,62% αντίστοιχα, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο -1,06%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνική, ενώ αμετάβλητες είναι οι Σαράντης και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς κερδίζει 1,36%, με τις Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Aegean, Quest, Jumbo, Eurobank, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank να κινούνται ήπια ανοδικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ