Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Σεπ-2022 17:32

  Κέρδη 2% έφερε η ΕΚΤ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με άλμα που έφτασε σχεδόν το 2% συνέχισε το τραπεζικό ράλι σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την βελτίωση των προοπτικών που έδωσε στον κλάδο η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια της.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,93% στις 841,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 846,04 μονάδων (+2,43%) και 832,07 μονάδων (+0,74%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,93  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,37 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,09%  στις  2026,02 μονάδες, ενώ στο +1,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.340,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54% στις 556,84 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,34% και ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,16%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,91% στο πενθήμερο.

  Επενδυτική συγκυρία με υψηλό βαθμό δυσκολίας

  Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του β’ τρίμηνου περιόρισε την πίεση της προσφοράς στο ΧΑ ενώ η δημοσίευση των μεγεθών εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Autohellas, Σαράντης, Quest και Φουρλής) έδωσε ένα πιο αισιόδοξο στίγμα σε επιμέρους μετοχές την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παράλληλα η αγορά αναμένει από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή ενώ στο εξωτερικό πέραν τις ενέργειας παρατηρείται από τις αρχές του μήνα έντονη αποκλιμάκωση στις τιμές των μετάλλων, στα τρόφιμα και τους ναύλους.

  Στον αντίποδα το κλίμα στο ενεργειακό τοπίο παραμένει δυσοίωνο στην Ευρώπη καθώς δεν φαίνεται επί του παρόντος κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης ή παύσης των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως το κλείσιμο της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream I έβαλε μια ακόμα αρνητική παράμετρο στην εικόνα. Η ΕΚΤ προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης με προοπτική στο άμεσο μέλλον να συνεχίσει με νέες αυξήσεις προκειμένου να περιορίσει την ακραία πληθωριστική άνοδο των τιμών των αγαθών. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την παρουσία της με τρόπο που δεν βοηθά στην μείωση της γεωπολιτικής έντασης.

  Διανύουμε μια περίοδο που χρηματιστηριακά κυριαρχείται από πολλές αντικρουόμενες παραστάσεις. Τα καλά μεγέθη των επιχειρήσεων και της οικονομίας δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην Αγορά υπό την πίεση αβεβαιοτήτων που επιστρέφουν κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που ενισχύει την μεταβλητότητα. Διαχειριστικά το βασικό ζητούμενο παραμένει η προστασία του κεφαλαίου και καθώς οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς η συντηρητική αυτή στάση θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ανασταλτικά στην επενδυτική συμπεριφορά.

  Βέβαια, οι αγορές δεν είναι ποτέ προβλέψιμες ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο πολύπλοκή και πολυπαραγοντική συγκυρία και πλέον η καθημερινότητα κυριαρχείται από ασυνήθιστες καταστάσεις. Και εδώ ίσως θα χρειαζόταν μια καλή διάκριση του τι αποτελεί είδηση και τι επιθυμία για έναν επενδυτή που αναλαμβάνει το ρίσκο να επενδύσει ή να πάει κόντρα στην αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.

  Τεχνική εικόνα

  Οι 818 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση της Αγοράς δίνοντας το έναυσμα για μια πρώτη αντίδραση. Το ανοδικό δρομολόγιο έχει ακόμα περιθώρια εκτόνωσης ως τις 866 μονάδες όπου και αναμένεται να δοκιμάσει τις χρονοσειρές των 200 και 30 ημερών που κινούνται στην ευθεία και συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών είθισται να διασπάται σε δύο χρόνους επομένως η διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την Πτωτική Αγορά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

  Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής "μάζεψε" μια πτώση τεσσάρων ημερών βελτιώνοντας τα συναλλακτικά δεδομένα δίνοντας πιθανότητες στο σενάριο συνέχισης της ανόδου τις επόμενες ημέρες. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα προκρίνει την πιθανότητα μιας ήπιας ανοδικής κίνησης, εκτονώνοντας περαιτέρω μέρος από τις πιέσεις από το εύρος της πτώσης μεταξύ 899-818 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε άλμα 6,37%, με τον ΟΤΕ, τη Motor Oil και την Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 4%. Άνω του +2% έκλεισαν οι Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Aegean.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Quest, Jumbo και Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Τιτάν, με τον Σαράντη να ολοκληρώνει στο -1,54%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ