Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Σεπ-2022 16:17

  Χάνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο πτωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε λίγο πάνω από τις 830 μονάδες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, πλέον επηρεάζεται από την ισχυρή πτώση των ευρωαγορών και έχασε όλα του τα κέρδη. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,03% στις 822,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.975,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,81% στις 529,88 μονάδες.

  Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο γενικός δείκτης σημείωσε μια μίνι αναπήδηση πάνω από 1%, με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει πάνω από 4%. Αυτή η εικόνα όμως κράτησε μόλις 30 λεπτά, με την αγορά να αναδιπλώνεται και πάλι, ακολουθώντας την πορεία των ευρωγορών, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις.

  Παρόλα αυτά, όπως έχει επισημανθεί από αρκετούς αναλυτές η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ενισχύσει τα έσοδα του τραπεζικού κλάδου, με την αγορά όμως να είχε παγώσει την προεξόφληση αυτής της εξέλιξης, καθώς υπήρχαν πολλές εκτιμήσεις ότι πιθανόν η Φρανκφούρτη να μη προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Τελικά η ΕΚΤ διέψευσε την τελευταία άποψη και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων.

  Βέβαια, η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το α΄ τρίμηνο του 2023. Οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των ανθρώπων και, παρά την άμβλυνση των φαινομένων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς, αυτά εξακολουθούν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

  Επιπλέον, η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αυτές οι προοπτικές αντανακλώνται στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων για την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σημαντικά για το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους και σε όλη τη διάρκεια του 2023. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

  Πάντως, όπως εκτίμησε νωρίτερα η Moody’s, η ταχεία σύσφιξη θα προχωρήσει ακόμη και αν η οικονομία της ευρωζώνης δεχθεί ισχυρό χτύπημα, αρκεί να μην καταρρεύσει εντελώς. "Αν και το είχαμε επισημάνει μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι προσδοκίες μας επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω από τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου και από τα σχόλια στο Jackson Hole. Αυτά έδειξαν τα "γεράκια" να χρησιμοποιούν ένα νέο επιχείρημα που αντέστρεψε το σκεπτικό που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα από τα "περιστέρια" - ότι η νομισματική πολιτική είναι σχετικά αδύναμη να αντιμετωπίσει μια περίοδο πληθωρισμού που προκαλείται από κλυδωνισμούς της προσφοράς", τονίζει η Moody’s.


  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 3,75% καιη Εθνική είναι στο +3,23%, ενώ η Πειραιώς κερδίζει 2%. Στο +1,54% είναι η ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. 

  Στον αντίποδα, οι πιέσεις επιμένουν στην Jumbo, η οποία χάνει 3,35%, με τον Σαράντη και την Motor Oil να αείναι στο -2,73% και στο -2,61% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Quest, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ