Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Σεπ-2022 10:53

  Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο πτώση 29.08.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:23

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να απορροφήσει τις πιέσεις προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανέρχεται από τα τεχνικά προβλήματα χωρίς να έχει αποκόψει τον λώρο με τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,08% στις 834,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.000,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,09% στις 527,39 μονάδες.

  Το ΧΑ δίνει μάχες για να κρατήσει το κύμα του risk off εκτός των τερματικών του, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει η συστηματική πίεση των πωλητών από τα μέσα του Αυγούστου. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι επιδόσεις του είναι πολύ καλύτερες από αυτές που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του καλοκαιριού και σίγουρα σε επίπεδα που τεχνικά ηχούν αρνητικά σήματα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δύο απόψεις στην αγορά, με αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και αυτούς που το βλέπουν μισοάδειο. Οι αισιόδοξοι πράγματι βλέπουν το ΧΑ να έχει θωρακιστεί και να έχει ξεπεράσει την υπεραισθησία που εμφάνιζε τα προηγούμενα χρόνια στις διεθνείς αναταράξεις, συντηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων εντός των οποίων κινήθηκε την περασμένη εξαετία. Οι απαισιόδοξοι όμως βλέπουν μια αγορά που ενώ έχασε το ράλι της τελευταίας διετίας, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020 έως τις αρχές του 2022, δεν μπορεί να δώσει μια κίνηση που να το βγάλει στο "ξέφωτο" των 1.000 μονάδων.

  Σε αυτό όμως που συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι ότι το ΧΑ δεν αποτύπωσε το προηγούμενο διάστημα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα ισχυρά κέρδη από τους μεγάλους ομίλους του και την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου. Τρείς καταλύτες που είχαν διατυπωθεί ως το μίγμα που οδηγήσει στην μεγάλη ανάκαμψη της αγοράς. Πλέον το τρένο αυτό της ανάκαμψης έχει χαθεί, καθώς το μίγμα των καταλυτών του επόμενου διαστήματος έχει αλλάξει, καθώς περιλαμβάνει πληθωρισμό, ύφεση, πόλεμο και ενεργειακή αβεβαιότητα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Coca Cola σημειώνουν απώλειες 1,46% και 1,28% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Aegean, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. 

  Στον αντίποδα, η Jumbo σημειώνει κέρδη 2,28%, με τις Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Alpha Bank, ΟΛΠ και Quest να ακολουθούν με μικρή άνοδο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ