Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Σεπ-2022 13:57

  Μάχες για τις 830 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο

  Μάχες για τις 830 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να κρατήσει τα επίπεδα των 830 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και των σεναρίων για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,43% στις 832,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.999,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,79% στις 531,43 μονάδες.

  Οι πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης είναι μεγάλες, ωστόσο οι κινήσεις στο ταμπλό είναι μετρημένες, με πολλούς αγοραστές να μην προχωρούν σε συναλλαγές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν διακινηθεί μόλις 17 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 10,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ήμισυ του τζίρου της αγοράς έχει διακινηθεί μέσω πακέτων.

  Την ίδια ώρα, υποστηρικτικά λειτούργησε, μειώνοντας ελαφρώς τις απώλειες, η σημερινή ανάλυση της Morgan Stanley, η οποία αναφέρει ότι διατηρεί εποικοδομητική στάση απέναντι στην ελληνική οικονομία, ενώ εκτιμά πως το sell-off των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί σημαντική ευκαιρία για αύξηση των θέσεων των επενδυτών και αναμένει υπεραποδόση των ελληνικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών, προχωρώντας παράλληλα σε αναβάθμιση των στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και για την κερδοφορία τους. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών προτιμά να περιμένει για ένα καλύτερο σημείο εισόδου.

  Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, τεχνικά η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή. Στη μεγάλη εικόνα οι 800 με τις 900 μονάδες είναι τα δύο βασικά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χωρίς ανάσα κάτω από τις 840 μονάδες, επίπεδο που αν χαθεί τότε μία κίνηση προς τις 825 μονάδες είναι πιθανή. Με συνοπτικές διαδικασίες και ο FTSE 25 χάνει το 50% της κίνησής του. Σήμερα χάνεται και η πρώτη στήριξη των 2.017 μονάδων, με τις 1.985 μονάδες να είναι το επόμενο επίπεδο στήριξης. Ο τραπεζικός χρειάζεται και πάλι ανακατάληψη των 556 μονάδων, με τη ζώνη των 510 μονάδων να είναι κοντινή στήριξη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ και ο Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες 3,99% και 3,61% αντίστοιχα, με τις ΕΛΧΑ, Coca Cola, Βιοχάλκο, Τιτάν, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Quest, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Λάμδα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινείται ο Ελλάκτωρ. Η Jumbo ενισχύεται κατά 1,09% και ο ΑΔΜΗΕ είναι στο +1,13%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ