Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 17:06

  Οριακές διακυμάνσεις για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

  135996111
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με οριακές μεταβολές κινείται σήμερα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς οι traders αξιολογούν την ταχεία πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων εν μέσω ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Τα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεμίζουν περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αντιμετωπίζοντας έτσι τον κίνδυνο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διατηρήσει τις αποστολές σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και μετά το τέλος της τριήμερης διακοπής συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 που ξεκίνησε την Τετάρτη. Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε την Πέμπτη για περαιτέρω περικοπές των ρωσικών προμηθειών.

  "Υπάρχουν φόβοι ότι ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει στα επίπεδα πριν τη συντήρηση ή και καθόλου, προκαλώντας πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών για την προσφορά", ανέφερε η Inspired Plc. "Ο πραγματικός αντίκτυπος μπορεί να έχει κάπως αμβλυνθεί από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πετυχαίνει τον στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου σε ποσοστό 80% δύο μήνες νωρίτερα, μειώνοντας τους φόβους για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα".

  Ακόμα και αν οι ροές σταματήσουν μετά τον Σεπτέμβριο, η συγκέντρωση αποθεμάτων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αν η ζήτηση παραμείνει περιορισμένη κατά 10% και συνεχιστούν οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με την Citigroup. Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 12% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε.

  Ο Αύγουστος αποτέλεσε "έναν ακόμη μήνα-ρεκόρ για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην ΕΕ", ανέφερε η τράπεζα. "Η αύξηση της αποθήκευσης αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τη σταθερή προσφορά", καθώς οι αποστολές LNG και οι νορβηγικές αποστολές συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της πτώσης των ρωσικών προμηθειών.

  Παρόλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει επίσης αυξημένη. Η ΕΕ εξετάζει άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πλαφόν, της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των έκτακτων φόρων στις ενεργειακές εταιρείες, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει την οικονομία και να μετριάσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, σύμφωνα με την Mechthild Woersdoerfer, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν στον τομέα της ενέργειας. Το σχέδιο για την ηλεκτρική ενέργεια θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. 

  Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, πρέπει να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 20% και να εξασφαλίσει πρόσθετες προμήθειες, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει έναν εθελοντικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον συντονισμό της μείωσης.

  Το μπλοκ αναζητά επίσης προμήθειες από αλλού, αυξάνοντας τις αγορές LNG. Η Γερμανία θα ναυλώσει έναν επιπλέον πλωτό τερματικό σταθμό για εισαγωγές LNG πέραν των τεσσάρων που έχει ήδη εγκαταστήσει.

  Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει οριακή πτώση 0,17% στα 239 ευρώ τη μεγαβατώρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ