Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Αυγ-2022 14:25

  Deutshe Bank: Ρευστοποιεί τα κέρδη της από τις ευρωπαϊκές μετοχές - Το ράλι τελείωσε, "συναγερμός" σε έξι μέτωπα

  Deutshe Bank: Ρευστοποιεί τα κέρδη της από τις ευρωπαϊκές μετοχές - Το ράλι τελείωσε, "συναγερμός" σε έξι μέτωπα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι κίνδυνοι υπερτερούν των θετικών καταλυτών για τη συνέχεια και έτσι η γερμανική τράπεζα αποφάσισε να ρευστοποιήσει τα κέρδη της και να υποβαθμίσει τη στάση της απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά και το ράλι που σημείωσαν από τα μέσα Ιουνίου, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα συνεχιστεί.

  Μεταξύ των παραγόντων που έκαναν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά στα μέσα του καλοκαιριού ήταν η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η ανάκαμψη στην Κίνα από τα χαμηλά της το β’ τρίμηνο, μια πολύ καλύτερη από ότι αναμενόταν περίοδο κερδοφορίας για τις εισηγμένες και οι χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους P/E. 

  "Δυστυχώς, η τρέχουσα λίστα καταλυτών είναι λιγότερο ελπιδοφόρα", τονίζει η Deutshe Bank, σημειώνοντας πως ο δείκτης EURO STOXX 50 διαπραγματεύεται τώρα ελαφρώς πάνω από τον στόχο της για το τέλος του έτους στις 3.640 μονάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ έχουν επιστρέψει πάνω από το όριο του 3% και ενώ οι αντιστροφές καμπυλών δεν είναι ο καλύτερος δείκτης, η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ έχει πλέον αντιστραφεί το περισσότερο από το 2000. 

  Παράλληλα, η Κίνα ανέκαμψε έντονα από τα πολύ αδύναμα στοιχεία ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου, αλλά δεν κράτησε τη θετική δυναμική. Επίσης, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών αναθεωρήσεων για την κερδοφορία των εταιρειών. "Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν μια ήπια ύφεση στην Ευρώπη τα επόμενα τρίμηνα και διαβλέπουν σημαντικούς κινδύνους σε περίπτωση επιδεινούμενης έλλειψης ενέργειας", σημειώνει η γερμανική τράπεζα.

  Έτσι, η D.B παίρνει τα κέρδη της από την αγορά, και αλλάζει την overweight στάση της σε neutral.

  Συνοπτικά, όπως τονίζει η τράπεζα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο το τρίτο τρίμηνο λόγω της σχετικά θετικής ροής ειδήσεων στα εξής μέτωπα:

  -Κερδοφορία: Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν

  -Πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός μειώθηκε προσωρινά από την κορύφωσή του

  - Αποτιμήσεις: Οι δείκτες P/E προεξοφλούσαν επαρκώς το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων

  - Επιτόκια: Οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα 


  - Κίνα: Ανάκαμψη από πολύ χαμηλή βάση το δεύτερο τρίμηνο

  - Τοποθέτηση: Ειδικά οι συστηματικές στρατηγικές έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις μετοχές

  Σε ό,τι αφορά ωστόσο της συνέχεια, οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν δικαιολογούν το περαιτέρω ράλι, όπως προειδοποιεί η D.B. Συγκεκριμένα οι έξι παράγοντες που κάνουν την τράπεζα πολύ επιφυλακτική πλέον σε ότι αφορά τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών είναι οι εξής:

  - Κερδοφορία: Η γερμανική τράπεζα αναμένει ήπια ύφεση στην Ευρώπη τα επόμενα τρία τρίμηνα. Αυτό αφήνει περιθώρια για χαμηλή θετική, αλλά και αρνητική αύξηση κερδών. Με χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα, οι εταιρείες θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη.

  - Πληθωρισμός και φυσικό αέριο: Διαφορετικές από τις ΗΠΑ, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζουν την επόμενη κίνηση στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ο κίνδυνος αναγκαστικών περικοπών παραγωγής έχει συρρικνωθεί αλλά εξακολουθεί να υφίσταται.

  - Αποτιμήσεις: Οι δείκτες  P/E έχουν ήδη δει τα χαμηλά τους, κατά την ‘άποψη της Deutsche Bank. Αλλά το "P", δηλαδή οι τιμές των μετοχών, θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω εάν δούμε αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο "E", δηλαδή στην κερδοφορία των εταιρειών.

  - Επιτόκια: Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχιστούν οδηγώντας σε περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών.

  - Κίνα: Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε από τα πολύ χαμηλά δεδομένα ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη θετική δυναμική ανάπτυξης. Μια διαρθρωτική επιτάχυνση της ανάπτυξης θα είναι λιγότερο εύκολο να επιτευχθεί, ενώ μια πιθανή διαμάχη με την Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποστροφή κινδύνου των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

  - Τοποθέτηση: Ενώ η αγορά εξακολουθεί να είναι underweight στις μετοχές, το τρίτο τρίμηνο έχει ήδη δει ισχυρές εισροές.

  Για να αντικατοπτρίσει την πιο επιφυλακτική της άποψη για την αγορά μετοχών, η Deutsche Bank μειώνει την έκθεσή της στις κυκλικές μετοχές και τους κλάδους, υποβαθμίζοντας την Αυτοκινητοβιομηχανία από Overweight σε Neutral.

  Παράλληλα, τηρεί underweight στάση στους κλάδους των αεροπορικών εταιρειών, τα χημικά και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

  Ουδέτερη στάση τηρεί στους εξής κλάδους: Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, ακίνητα, ταξίδια και αναψυχή, ασφάλειες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές και υλικά, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ΜΜΕ και Βιομηχανία.

  Και τέλος, overweight παραμένει στην τεχνολογία, τις πρώτες ύλες, καθώς και στο πετρέλαιο και αέριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ