Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Αυγ-2022 08:22

  A-Quant: Η Fed δείχνει αποφασισμένη - Το δολάριο ενισχύθηκε

  A-Quant: Η Fed δείχνει αποφασισμένη - Το δολάριο ενισχύθηκε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα πρακτικά της Fed που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, έδειξαν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν τον πληθωρισμό, συνεχίζοντας επιθετικά με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

  Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που είχε προηγηθεί είχε βάλει φρένο στις σκέψεις πολλών αναλυτών αλλά φαίνεται πώς οδεύουμε για συνέχιση της σκληρής και σφιχτής νομισματικής πολιτικής.Ενώ οι ΗΠΑ είναι τυπικά σε ύφεση έχοντας ήδη δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της είναι θετικά: η αγορά εργασίας, οι λιανικές πωλήσεις και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ανακοινώσεις ήταν σε θετικό επίπεδο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών.

  Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει όντως ύφεση και συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και επιδείνωση των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων καιαν αυτές οι αμφιβολίες επικρατήσουν, θα αφήσουν πολλά περιθώρια στην κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά στη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια.

  Η παραπάνω εικόνα ενίσχυσε πολύ το αμερικανικό δολάριο, με τον αντίστοιχο δείκτη να φτάνει την τιμή 108 και να είναι πλέον πολύ κοντά στα υψηλά 20 ετών. Αντίθετα, το ευρώ δέχτηκε μεγάλες πιέσεις την περασμένη εβδομάδα αφού και η πιθανότητα μιας ύφεσης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο είναι μεγαλύτερη λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και της πιθανότητας έλλειψης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον προσεχή χειμώνα αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη είναι απογοητευτικά, όπως θα δούμε παρακάτω.

  Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που μας πέρασε είναι οπωσδήποτε και ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκε στο 10.1% για τον Ιούλιο, διψήφιο νούμερο για πρώτη φορά μετά από το 1982. Παρόλα αυτά, οι βρετανικοί δείκτες μετοχών σημείωσαν άνοδο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κύριους ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους δείκτες που είχαν διορθωτικές τάσεις. Διορθωτικά κινήθηκαν και τα περισσότερα εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο ενώ σημαντική ενίσχυση είχαν οι αποδόσεις των ομολόγων με το Αμερικανικό 10ετές να προσεγγίζει το 3% και πάλι.Μεγάλες απώλειες, τέλος, παρουσίασαν το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την πρόσφατη ανοδική αντίδραση.

  Στην παρούσα εβδομάδα κυριαρχεί οπωσδήποτε το συμπόσιο Jackson Hole, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ομοσπονδιακή τράπεζα του Kansas στην πόλη Wyoming, όπου συζητούνται διάφορα θέματα οικονομικής φύσεως από κεντρικούς τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς. Σημαντική επίσης είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών. Στη Γερμανία ανακοινώνεται το ΑΕΠ και το επιχειρηματικό κλίμα ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των δεικτών ΡΜΙ στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου την Τρίτη.

  S&P500

  Με διορθωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,228 μονάδες και απώλειες λίγο πάνω από 1.20%. Ο δείκτης είχε ανοδικές τάσεις μέχρι την Τετάρτη και την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Οι προθέσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όμως για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων και για σφιχτή νομισματική πολιτική, δεν ευνόησαν τις αγορές μετοχών και έτσι είδαμε τις διορθωτικές τάσεις να επικρατούν.

  Σε αυτή τη διόρθωση επίσης συνέβαλε και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αφού πολλά κεφάλαια κατευθύνθηκαν προς τα ομόλογα. Φυσικά σημαντικό ρόλο είχε και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο είχε μία από τις πιο ανοδικές εβδομάδες των τελευταίων μηνών. Η διόρθωση θα μπορούσε να συνεχιστεί με εντονότερο ρυθμό κάτω από τις 4,200 μονάδες, αν η πεποίθηση για συνεχιζόμενη επιθετική πολιτικής από την Fed εδραιωθεί κι άλλο, όμως με δεδομένη την καλύτερη κατάσταση στον οποίο βρίσκεται η αμερικανική οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες, κυρίως τις ευρωπαϊκές, ίσως οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο ελκυστικές και έτσι οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν.

  DAX40

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,533 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 2.50%. Ο DAX40, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών είχαν μεγαλύτερες απώλειες από τους αντίστοιχους αμερικανικούς, δείγμα ότι η πεποίθηση των αγορών είναι πως οικονομίες όπως η γερμανική πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ύφεση.

  Η Γερμανία ειδικότερα, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι από τις υποψήφιες χώρεςπου θα μπορούσαν να έχουν έλλειψη ενέργειας τον προσεχή χειμώνα, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.Οι ανακοινώσεις της Γερμανίας συνεχίζουν να προβληματίζουν αφού το οικονομικό συναίσθημαείναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 37.2%, σε ετήσιο επίπεδο. Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 20% σημείωσε και ο δείκτης τιμών χονδρικής. Κάτω από από τις 13,440 μονάδεςκαι όσο πλησιάζουμε προς τις 13,000 μονάδες, δεν αποκλείεται να δούμε εντονότερες διορθωτικές πιέσεις αλλά αν ο δείκτης μπει σε τροχιά προσέγγιση στον 14,000 μονάδων, το ανοδικό σενάριο κερδίζει περισσότερους πόντους.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,549 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 0.30%. Ο δείκτης αυτός ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις που είχε κέρδη αφού οι περισσότεροι αντίστοιχοι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική εμφάνισαν διορθωτικές τάσεις. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, σε διψήφιο νούμερο αλλά η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αμφίβολο αν θα επιτρέψει στην τράπεζα της Αγγλίας να ασκήσει πολιτική πολλών ακόμα αυξήσεων των επιτοκίων. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3.8% αλλά πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον ίδιο μήνα κατά 3.4% σε ετήσιο επίπεδο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK, κατρακύλησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη μερίδα των επενδυτών λοιπόν θεωρεί πώς η τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας με σκοπό να αντιμετωπίσει την επερχόμενη πιθανή ύφεση. Η περιοχή τιμών των 7,665 μονάδων αποτελεί υψηλό τεσσάρων περίπου ετών και έτσι χρειάζεται προσοχή αφού μπορεί να εμφανιστούν αρκετοί πωλητές που θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη μιας και ο δείκτης έχει έντονες ανοδικές τάσεις εδώ και 4.5 μήνες περίπου.

  Χρυσός

  Έντονα πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,760 και απώλειες κοντά στο 3.20%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια του χρυσού, για τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου. Τα πρακτικά της Fed που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σε συνδυασμό με δηλώσεις πολλώνκεντρικών τραπεζιτών δίνουν την εικόνα πως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί παρόλη τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό το σενάριο δεν ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος είχε πτωτικές και τις πέντε μέρες της εβδομάδας ενώ φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Ο χρυσός είχε μία έντονη άνοδο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου αλλά από κει και μετά η πτώση είναι έντονη και απότομη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εμφανείς στήριξης και αντίστασης όλη αυτή την περίοδο. Μία συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να ωθήσει τον χρυσό σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $89.93, με απώλειες που προσέγγισαν το 2.10%. Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ή ακόμα και για ύφεση σε πολλές χώρες, συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου αφού αν αυτά τα σενάρια επιβεβαιωθούν, θα μειώσουν σημαντικά την ζήτηση. Μία μικρή ανοδική αντίδραση των τιμών είδαμε την Τετάρτη και την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες που μειώθηκαν σημαντικά και πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες των αγορών κάτι που σημαίνει πώς, προς το παρόν τουλάχιστον, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε επίπεδα-ρεκόρ επίσης κινήθηκαν και οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ, που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991. Η Κίνα πάντως, λόγω του συνεχιζόμενου lockdown, έχει περιορισμένες δυνατότητες διύλισης, περιορίζοντας κάπως την προσφορά. Είναι δεδομένο πώς τα σενάρια για μία ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά ισχυρά και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές για το πετρέλαιο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0254 και έκλεισε στο 1.0041. Η μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου είχε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κίνηση. Οι θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των αγορών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό κλίμα για το αμερικάνικο νόμισμα. Η κατάσταση για το ευρώ είναι αρκετά διαφορετική αφού υπάρχει μεγάλη ανησυχία και απαισιοδοξία για τον επόμενο χειμώνα και για τις συνέπειες μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αλλά και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη είναι αρνητικά με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφιβολία για το αν η ΕΚΤ μπορεί να κάνει νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά από τις 50 μονάδες βάσης του περασμένου μήνα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητος στο 8.9% αλλά το ΑΕΠ και η απασχόληση ανακοινώθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών. Έχοντας φτάσει πολύ κοντά στο 1:1, το EURUSDμπορεί να κινηθεί αρκετά χαμηλότερα αν η εικόνα αυτήπαραμείνει ενώ πιθανές ανοδικές αντιδράσεις που μπορεί να απομακρύνουν την ισοτιμία από αυτή την δύσκολη ζώνη τιμών, θα έχουν μεγαλύτερη βάση πάνω από τις αντιστάσεις του 1.0280 και του 1.0370.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονα πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2130 και έκλεισε στο 1.1826. Η εβδομαδιαία πτώση ήτανε πολύ σημαντική και από τους ισχυρότερες των τελευταίων μηνών. Tο αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε εντυπωσιακά και οδήγησε την ισοτιμία κάτω από την τιμή ορόσημο του 1.20 με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία.

  Το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καθόλου καλό αφού οι αρνητικές ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο πληθωρισμός χτύπησε κόκκινο σκαρφαλώνοντας σε διψήφιο νούμερο τον Ιούλιο και το χειρότερο είναι πως οι προσδοκίες της Τράπεζας της Αγγλίας κάνουν λόγο για ακόμα υψηλότερες τιμές. Εκτιμήσεις επίσης υπάρχουν για μία επερχόμενη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο εμποδίζει την τράπεζα της Αγγλίας να κινηθεί επιθετικά με αυξήσεις επιτοκίων. Δημιουργείται συνεπώς ένα πολύ δύσκολο κλίμα για τη Βρετανική οικονομία με υφεσιακές πιέσεις και πολύ υψηλές τιμές πληθωρισμού. Κάτω από την στήριξη του 1.1760 που είναι παράλληλα και χαμηλή τιμή 2.5 ετών περίπου, η καθοδική κίνηση μπορεί να λάβει μορφή ελεύθερης πτώσης. Μόνο πάνω από το 1.20 το κλίμα αρχίζει να αντιστρέφεται.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 133.36 και κλείσιμο στο 136.91. Η ισοτιμία ευνοήθηκε αρκετά από την μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο εμφάνισε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη με βάση τις προσδοκίες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα της χώρας. Σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης ήταν και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα κοντά 2.98%. Η ιαπωνική οικονομία από την άλλη δεν δείχνει μία θετική εικόνα. Το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 2.2% μία τιμή όμως η οποία είναι αρκετά κάτω από αυτό που οι αγορές ανέμεναν ενώ πτώση κατά 2.8% είχε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Ιούνιο, σε ετήσιο επίπεδο. Όσο η μακροοικονομική εικόνα της Ιαπωνίας δεν εμφανίζονται ισχυρή και όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε ελέγξιμα επίπεδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίζει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια. Αν αυτό συνδυαστεί με μία συμπαγή ανοδική διάσπαση της αντίστασης του 137, τότε η πιθανότητα για τιμές κοντά στο 140 είναι μεγάλες.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 136.80 και έκλεισε στο 137.46. Με δεδομένη την αδυναμία και των δύο νομισμάτων (του ευρώ και του γιεν), υπερίσχυσε ελαφρώς το ευρωπαϊκό νόμισμα αφού πολλοί παράγοντες συντέλεσαν στις μεγάλες πιέσεις για το γιεν. Η Ευρώπη πλήττεται από ενεργειακή κρίση αλλά το ιαπωνικό νόμισμα είναι πολύ αδύναμο λόγω της συνεχιζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Όμως ο καθοριστικός παράγοντας της ανόδου ήταν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων που έχουν ισχυρή συσχέτιση με την ισοτιμία. Το γερμανικό 10ετές ξεκίνησε την εβδομάδα στο 0.98% και έκλεισε την Παρασκευή στο 1.23%. Αν η ανοδική αντίδραση συνεχιστεί και υπάρξει προσέγγιση του 140 φαίνεται πως η καθοδική τάση που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου θα πάρει τέλος. Το αντίθετο σενάριο θα ισχύσει αν δούμε τιμές αρκετά κάτω από το 135.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8449 και έκλεισε στο 0.8485. Ήταν η τρίτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για την ισοτιμία, η οποία επέστρεψε στο σημείο ισορροπίας της εδώ και αρκετούς μήνες, κοντά στο 0.85. Μεγάλες οι απώλειες και οι πιέσεις για την βρετανική στερλίνα εδώ και κάποιες εβδομάδες που υπερκαλύπτουν τις απώλειες του ευρώ και έτσι το EURGBP αναπτύσσει ανοδική τάση. Υψηλός πληθωρισμός και μεγάλη πιθανότητα ύφεσης ταλαιπωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όσο η ισοτιμία πλησιάζει την περιοχή τιμών του 0.85,τόσο θα εμφανίζονται κάποιοι πωλητές,που ίσως έχουν ως αποτέλεσμα διορθωτικές κινήσεις.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2766 και έκλεισε στο 1.2991, μια ανάσα κάτω από την σημαντική τιμή του 1.30. Η μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος βοήθησε στην ανοδική τάση της ισοτιμίας ενώ ενισχυτικός παράγοντας ήταν και η διόρθωση των τιμών του πετρελαίου που σχεδόν πάντα επηρεάζουν το δολάριο του Καναδά. Ο πληθωρισμός του Καναδά ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο στο 6.1%, κάτω από το 6.2% του προηγούμενου μήνα και αρκετά κάτω από το 6.7% που εκτιμούσαν οι αγορές. Η μετάφραση αυτού του αποτελέσματος ήταν πως η Τράπεζα του Καναδά έχει το περιθώριο να σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, με δεδομένη την προβληματική μακροοικονομική εικόνα που εμφανίζει η χώρα. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο συρρικνώθηκε κατά 2.1% ενώ τεράστια πτώση είχε ο δείκτης τιμών πρώτων υλών που ανακοινώθηκε στο -7.1%. Μοναδική θετική εξαίρεση ήταν οι λιανικές πωλήσεις πού αυξήθηκαν κατά 1.1% αλλά και αυτό το νούμερο είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 2.3% του προηγούμενου μήνα. Είναι λογικό οι σκέψεις αυτές να οδηγούν στο συμπέρασμα πως μία καθαρή ανοδική διάσπαση πάνω από το 1.30, αυξάνει τις πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Έντονα ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9398 και το κλείσιμο στο 0.9590. Εκτός από την ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου που αυτονόητα ενίσχυσε την ισοτιμία,ανοδική ώθηση έδωσαν τα νέα και από την οικονομία της Ελβετίας. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούλιο μόλις κατά 6.3%, ένα νούμερο που κρίνεται ιδιαιτέρως μικρό και έτσι εδραιώνεται η πεποίθηση πώς η Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει λόγους για επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Επιπλέον, Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5.1%, σημαντικά χαμηλότερα από το 7.5% του προηγούμενου τριμήνου ενώ κάτω από τις προσδοκίες των αγορών ανακοινώθηκε και το εμπορικό ισοζύγιο. Κομβικής σημασίας είναι η περιοχή τιμών του 0.9650 γιατί πάνω από αυτήν, η ισοτιμία αναπτύσσει ανοδικές τάσεις. Μία απώλεια του 0.95 πάντως επαναφέρει το καθοδικό σενάριο.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.7113 και έκλεισε στο 0.6876. Το ισχυρό αμερικανικό δολάριο παρέσυρε την ισοτιμία με εντυπωσιακή ευκολία κάτω από την τιμή ορόσημο του 0.70 αφού το δολάριο της Αυστραλίας αποδυναμώθηκε αντιστοίχως. Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα των αγορών, δεν ευνοούν το νόμισμα της Αυστραλίας. Η ανακοίνωση των πρακτικών της Τράπεζας της Αυστραλίας την περασμένη Τρίτη, έδειξαν πως υπάρχει θέληση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αλλά συγχρόνως υπάρχει και παρακολούθηση της οικονομίας της χώρας ώστε να αποφευχθεί μία ύφεση. Απογοητευτική ήταν η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων στη χώρα καθώς και στην Κίνα. Μέσα στον Ιούλιο χάθηκαν περίπου 41 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία. Πάρα πολλές από αυτές αντικαταστάθηκαν από θέσεις μερικής απασχόλησης και αυτό αποδεικνύει τους προβληματισμούς του επιχειρηματικού κόσμου. Η Κίνα επίσης είχε αποτελέσματα βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί όχι μόνο την οικονομία της Αυστραλίας αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Αν η πτωτική τάση συνεχιστεί, στο στόχαστρο μπαίνει η σημαντική στήριξη στο 0.6680 και φυσικά χρειάζονται επαναφορά πάνω από το 0.70 ώστε να σταματήσει η έντονη πτώση.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $21,514 με απώλειες κοντά στο 11.50%. Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας υπήρχαν έντονες πιέσεις στο Bitcoin αλλά η μεγάλη πτώση συντελέστηκε την Παρασκευή όπου και υπήρξε διόρθωση πάνω από 10%. Προκαλεί εντύπωση πάντως αυτή η πτώση της Παρασκευής γιατί δεν υπήρξε εμφανής λόγος εκείνη την ημέρα. Η εντύπωση στους επενδυτές κρυπτονομισμάτωνπως η ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη το επόμενο διάστημα, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη, είχε ήδη δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα αλλά η μεγάλη πτώση της Παρασκευής μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε μαζικές πωλήσεις και σε φαινόμενα πανικού που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Το Bitcoin άντεξε λίγο πάνω από την στήριξη των $20,700, έχοντας μία μικρή ανοδική αντίδραση από αυτά τα επίπεδα πού βρέθηκε την Παρασκευήαλλά χρειάζεται περαιτέρω άνοδο, πάνω από $22,400 για να καθησυχαστούν κάπως οι επενδυτές. Τυχόν απώλεια των $20,700 και ακόμα περισσότερο τον $20,000 μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πτώση.

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ