Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 23:20

  "Φρένο" στο θερινό ράλι της Wall με σημαντικές απώλειες Nasdaq και S&P 500 στην εβδομάδα

  Οι διαχειριστές ομολόγων είναι τόσο μπερδεμένοι όσο και όλοι αυτές τις μέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντικές απώλειες για τους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από την άνοδο των αμερικανικών ομολόγων, ενώ την επενδυτική διάθεση "φρέναρε" και η μηνιαία λήξη  δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών και δεικτών αξίας 2 τρισ. δολαρίων. Ο απολογισμός του 5νθημέρου έφερε σε αρνητικό έδαφος την αμερικανική χρηματαγορά, με τους Nasdaq και S&P 500 να βάζουν τέλος σε ένα σερί 4 κερδοφόρων εβδομάδων. 

  Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δεν πρόσφεραν πολλά στην επενδυτική διάθεση ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν μια μεταβατική και αντιφατική κατάσταση στην αμερικανική οικονομία.

  Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στις ομιλίες των αξιωματούχων στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ προσβλέποντας σε νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή. 

  Οικονομολόγοι που μίλησαν στο CNBC εκτιμούν πως ο Πάουελ θα τονίσει κατά την ομιλία του στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών ότι η Fed είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ ακόμη και αν αυτό σημαίνει ύφεση.

  "Το βασικό μήνυμα θα είναι η επίμονη αποφασιστικότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, παρόλο που γνωρίζει ότι θα μπορεί να προκαλέσει θέσει σε κίνδυνο βραχυπρόθεσμα τις προοπτικές της ανάπτυξης", τόνισε ο Lou Crandall, οικονομολόγος της Wrightson ICAP.

  Οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν ο Πάουελ θα δώσει κάποια ένδειξη για το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ο Carl Tannenbaum, της Northern Trust, πιστεύει ότι ο Πάουελ θα υποδείξει μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης για τον Σεπτέμβριο. Ο Steven Stanley, οικονομολόγος της Amherst Pierpoint, αναμένει από τον Πάουελ να σκιαγραφήσει τις ευρύτερες κινήσεις της Fed και να μην εστιάσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εξαρτάται από τα δεδομένα και, όπως τόνισε ο Stanley, από την ομιλία στο Jackson Hole έως τη συνεδρίαση της Ομοσποδιακής Τράπεζας θα μεσολαβήσει άλλος ένας γύρος μακροοικονομικών μεγεθών που θα ανακοινωθούν. 

  Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του παραρτήματος της Fed στο Richmond, Thomas Barkin, την Παρασκευή. "Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο πριν χρειαστεί να αποφασίσουμε για το ακριβές ποσοστό της επόμενης αύξησης του βασικού επιτοκίου, στη συνεδρίαση της 20ής και 21ης Σεπτεμβρίου", τόνισε.

  Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, έδειξε την προτίμησή του προς μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε η αυξητική πίεση στις τιμές να υποχωρήσει κοντά στον στόχο της Fed για πληθωρισμό κοντά στο 2% είναι περίπου 18 μήνες.

  "Είναι εμφανές ότι η Fed έχει ως κύριο στόχο της τη μείωση του πληθωρισμού, παρόλο που αναγνωρίζει τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η οικονομία", δήλωσε ο Richard Hunter, αναλυτής της Interactive Investor.

  "Η αγορά εξακολουθεί να στοιχηματίζει υπέρ μιας ήπιας αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, αν και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 0,75%, με τα επιτόκια να προβλέπεται να κινηθούν στα επίπεδα του 3,5% στις αρχές του 2023. Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η τιθάσευση του πληθωρισμού", τόνισε σε σημείωμά του ο Hunter.

  Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, με το 10ετές να προσθέτει 10,8 μονάδες βάσης στο 2,987%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου και τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα το 10ετές ενισχύθηκε κατά 13,9 μονάδες βάσης, ενώ στις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχε κερδίσει 34,5 μ.β. Η απόδοση του 2ετούς πρόσθεσε 3,2 μονάδες βάσης στο 3,265%, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε λιγότερη από 1 μ.β. 

  To δολάριο ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,6%, σημειώνοντας υψηλό 5 εβδομάδων.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 292 μονάδες ή 0,86% και έκλεισε στις 33.706,54, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,29% στις 4.228,45 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 2,01% στις 12.705,22 μονάδες.

  Στην εβδομάδα ο Dow σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,2%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,2%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης με "βουτιά" 2,6%.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα κέρδη οδήγησε ο τίτλος της Johnson&Johnson με άνοδο 1,5%, ενώ στον πυθμένα βρέθηκαν οι Boeing με απώλειες 3,46% και οι JPMorgan και Nike που βρέθηκαν στο -2,49% και -2,45% αντίστοιχα.

  Κατρακύλα 40,54% για τον τίτλο της Bed, Bath & Beyond, στον απόηχο της ανακοίνωσης του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Ryan Cohen ότι πούλησε το μερίδιο του στην εταιρεία, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 55 εκατ. δολ. 

  Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν πως οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έμειναν αμετάβλητες, ενώ ορισμένες μεγαλές εταιρείες της λιανικής παρουσίασαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών, η Target που υποχώρησε σήμερα κατά 3,48%, ενώ βουτιά 4,6% κατέγραψε η Kohl's.

  Η μετοχή της Deere πρόσθεσε 0,34%, στον απόηχο της ανακοίνωσης μεν κερδών για το γ' τρίμηνο χρήσης, ωστόσο η εταιρεία αγροτικού και κατασκευαστικού εξοπλισμού έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ