Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 20:03

  Νέο ρεκόρ για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Στα 244,55 ευρώ η μεγαβατώρα

  ΕΕ φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νέο ρεκόρ έκλεισε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο για δεύτερη ημέρα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και αυξάνοντας τις ανησυχίες για ύφεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Οι τιμές πήραν ώθηση μετά την ανακοίνωση της ρωσικής GAZPROM ότι θα αναστείλει τις παροχές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα επανέλθουν, πρόσθεσε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, δηλαδή στο 20% της δυναμικότητάς του.

  Η αγορά είναι ιδιαίτερη στενή  τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο εξαιρετικά θερμός και ξηρός καιρός διαταράσσει τη μεταφορά καυσίμων μέσω ποταμών και περιορίζει την παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας. Η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται ως αποτέλεσμα, την ώρα που οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας πλήττουν ήδη την περιοχή.

  Ήταν ένα ασυνήθιστο και δύσκολο καλοκαίρι για την Ευρώπη. Οι τιμές και η ζήτηση συνήθως μειώνονται κατά τους θερμότερους μήνες, επιτρέποντας στην ήπειρο να γεμίσει τις αποθήκες με φυσικό αέριο και να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Όμως η μείωση της ρωσικής προσφοράς μέσω όλων των μεγάλων αγωγών και τα καυτά κύματα καύσωνα έχουν διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περίπου 11 φορές υψηλότερα από ό,τι είναι συνήθως αυτή την εποχή του έτους. 

  Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - έκλεισε στο ρεκόρ των 244,55 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, στο μεγαλύτερο σερί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

  Οι υψηλές τιμές έχουν ήδη αναγκάσει περίπου το ήμισυ της ευρωπαϊκής δυναμικότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου να κλείσει κατά το τελευταίο έτος, ενώ αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω η δυναμικότητα. Η Γερμανία, που συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, κινδυνεύει με έντονη διαταραχή της βιομηχανίας, καθώς οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων, αγωνίζονται να απορροφήσουν τις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει παροτρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν τη ζήτηση και την Πέμπτη μείωσε τον φόρο πωλήσεων στο φυσικό αέριο για να ελαφρύνει προσωρινά το βάρος.

  Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο ώθησε τη Shell να μειώσει την παραγωγή στο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρηνανίας στη Γερμανία. Η ναυσιπλοΐα μέσω της πιο σημαντικής εμπορικής πλωτής οδού της Ευρώπης έχει παρεμποδιστεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά η στάθμη των υδάτων σε ένα βασικό γερμανικό σημείο προβλέπεται να αυξηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσφέροντας κάποια ανάσα στις φορτηγίδες που μεταφέρουν ζωτικά φορτία.

  Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία ωθεί την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας αυξημένες εκκλήσεις για ενέργεια από φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα κλείσει για τρεις ημέρες στο τέλος Αυγούστου "λόγω συντήρησης"

  * Η Μοζαμβίκη ξεκινάει τις πρώτες εξαγωγές LNG στην ιστορία της εν μέσω ενεργειακής κρίσης

  * Νέο ρεκόρ για τη γερμανική ηλεκτρική ενέργεια

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ