Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 17:35

  Εσωτερικά... η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

  Εσωτερικά... η διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η διόρθωση κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 894,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 896,05 μονάδων (+0,32%) και 887,92 μονάδων (-0,59%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,06 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,68 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,26 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,12%, στις 2.164,67 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.396,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54% στις 586,28 μονάδες.

  Μικρή και ελεγχόμενη ήταν η "ζημιά" της κατοχύρωσης των κερδών σήμερα, καθώς ο δεικτοβαρής ΟΤΕ έδωσε τα στηρίγματα που χρειαζόταν η αγορά. Άλλωστε, από τις 5 Ιουλίου, όταν και ο Γενικός και ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκαν στα χαμηλά έτους, τα κέρδη ξεπερνούσαν το 14% για τον πρώτο και το 33% για τον δεύτερο. Μάλιστα, σε αυτήν την περίοδο, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις, σε σύνολο 29 συνεδριάσεων, προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους βραχυπρόθεσμους που πίστεψαν ότι δεν είναι η θέση του Χρηματιστηρίου στα χαμηλά έτους.

  Βέβαια, το επίπεδο των 900 μονάδων ενδεχομένως να δοκιμάσει αυτό το ανοδικό σερί, καθώς ενεργοποιούνται οι εντολές αυτών που εγκλωβίστηκαν στις αρχές του Ιουνίου, όταν και χάθηκε. Μέχρι στιγμής, αυτό που επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η βελτίωση του τζίρου θα βοηθήσει την αγορά να αντέξει σε αυτές τις πιέσεις, δίνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι διαθέτει τις αγοραστικές δυνάμεις που απαιτούνται. Και πράγματι, ο τζίρος δείχνει βελτιωμένος σήμερα, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου είχαμε έντονη δραστηριότητα μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά θα πρέπει να κάνει μια στάση στο ανοδικό της σερί, αφομοιώνοντας τα επίπεδα και δημιουργώντας ερείσματα σε περίπτωση διεθνών αναταραχών. Ειδικά στο τελευταίο, αν και το Χρηματιστήριο έχει δείξει κάποιες αντοχές στις εξωτερικές αναταράξεις, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να σταματήσει να "καταφεύγει" στα επίπεδα των 850 μονάδων κάθε φορά που επιδεινώνεται το κλίμα διεθνώς και να δημιουργήσει ισχυρότερα αναχώματα στη ζώνη των 900 μονάδων.

  Πάντως, δεν είναι λίγοι και οι αναλυτές που θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο έχει αποδώσει πολύ καλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα κάλυψε δύο φορές μάλιστα τη ζημιά της βουτιάς πέριξ των 800 μονάδων, την ώρα μάλιστα που οι απώλειες των ανεπτυγμένων αγορών από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 10%. Αλλά αυτό σαφώς δεν είναι αρκετό για μια αγορά που από το 2016 παλινδρομεί σε επίπεδα κάτω των 1.000 μονάδων, με πλήθος εγχώριων επενδυτών να αναμένει τη δική του bull market.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Quest έκλεισε με άλμα 3,42%, με τον Σαράντη να κερδίζει 2,38% και τον ΟΤΕ να κλείνει στο +1,90%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η ΔΕΗ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,13% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ